YLE Teema

 

Film noir

Jättiläinen (7)

Julkaistu perjantaina 13.05.2011 2 kommenttia 192 suositusta

maanantai 31.12. klo 21.20

Uudenvuodenaaton James Dean -kimaran aloittava Jättiläinen on George Stevensin ohjaama elokuvamammutti, joka kestää yli kolme tuntia mutta palkitsee katsojan väkevällä elokuvanautinnolla. Deanin ohella sen pääosissa näyttelevät Rock Hudson, Elizabeth Taylor, Carroll Baker, Mercedes McCambridge, Dennis Hopper ja Sal Mineo.

Jättiläinen on sukukronikan muotoon puettu kuvaus Teksasin kehityksestä karjavaltiosta öljymahdiksi. Aikakauden murros tiivistyy rikkaan karjanomistajan Bick Benedictin valtavalle tilalle, jonne Bick tuo uusia tuulia myös idästä tulevan morsiamen muodossa.

Suurempia muutoksia koittaa, kun nuori karjapaimen löytää omalta maapalaseltaan öljyä ja nousee miljonääriksi yhdessä yössä. Omia ongelmiaan aiheuttavat myös teksasilaisten ja meksikolaisten väliset roturistiriidat.

Hienot näyttelijät ja Stevensin uljas kerronta Teksasin maisemineen siivittävät tätä pitkää mutta klassista elokuvaa vanhan lännen katoamisesta ja modernin ajan alusta.

Dean ja Hudson olivat molemmat Oscar-ehdokkaina Jättiläisestä, mutta ainoan Oscarin elokuva sai George Stevensin ohjauksesta. Jättiläisestä tuli Warner Brothers -studion historian suurin hitti, ja se säilytti tämän aseman yli 20 vuoden ajan, aina Superman-elokuvaan (1978) asti.

Lisätietoa ohjelmasta

(Giant, USA 1956)  O: George Stevens. N: Rock Hudson, James Dean, Carroll Baker, Mercedes McCambridge, Dennis Hopper, Sal Mineo.

Suosittele192 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Nuori kapinallinen (16)

James Dean ehkä kaikkein kuuluisimmassa roolissaan, josta tuli tyylinmuodostaja kokonaiselle sukupolvelle. Lisäksi elokuvaa tähdittävät Natalie Wood, Sal Mineo ja Dennis Hopper.

Sudenpesä (16)

Ohjaaja Martin Scorsese sekä näyttelijät Robert De Niro ja Harvey Keitel tekivät kaikki läpimurtonsa amerikanitalialaisista pikkurikollisista 1970-luvun alun New Yorkissa kertovassa mestariteoksessa.

Kommentit

Anonyymi

"Taylor-sarjassa nyt todellinen jättiläinen"

No joo, nimen perusteella, mutta eiköhän se todellinen jättiläinen Taylorin uralla ollut kuitenkin Kleopatra. Vaikka mihin suuntaan mittais.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
"Taylor-sarjassa nyt todellinen jättiläinen"

No joo, nimen perusteella, mutta eiköhän se todellinen jättiläinen Taylorin uralla ollut kuitenkin Kleopatra. Vaikka mihin suuntaan mittais.

Joopa joo, mutta ei niin voi verrata

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook