Kaavioiden kauneudesta
Julkaistu perjantaina 05.10.2012 2 kommenttia 117 suositusta
Mistä johtuu, että monimutkainen tieteellinen teoria tai yhtälö muuttuu helposti ymmärrettäväksi, kun se esitetään kuvan muodossa? Miten erilaiset diagrammit, piirrokset, luonnokset ja käyrät ovat muuttaneet käsitystämme tieteestä? Kaavioiden kauneudesta on kolmiosainen tv-sarja, jossa matemaatikko Marcus du Sautoy esittelee kuuluisia tieteellisiä kuvia.
Osa 1. Newton ja Nightingale. Isaac Newtonin ideat muuttivat koko maailmankuvamme, ja yksi tieteen historian mieleenpainuvimpia kuvia on valkoista valoa hajottava prisma. Florence Nightingalen piirtämä diagrammi sotilaiden kuolinsyistä näytti selvästi, miten paljon enemmän sotilaita kuoli tartuntatauteihin kuin vihollisen luoteihin.
Osa 2. Vitruviuksen mies ja DNA. Leonardo da Vincin piirros ihanteellisesta ihmiskehosta sisältää myös yllätyksiä. DNA:n kaksoiskierre on äänestetty 1900-luvun suurimmaksi tieteelliseksi läpimurroksi ohi penisilliinin ja tietokoneen.
Osa 3. Kopernikus ja Pioneerin kuvataulu. Vuonna 1543 puolalainen pappi piirsi kaavion, joka mullisti ihmiskunnan käsityksen paikastaan maailmankaikkeudessa. Vuonna 1972 Pioneer-luotaimen mukaan laitettiin laatta, johon yritettiin tiivistää mahdollisimman paljon tietoa maapallosta ja sen asukkaista.
Lisätietoa ohjelmasta
Kaavioiden kauneudesta (The Beauty of Diagrams), Britannia 2010. Tuotanto BBC.
Löydä lisää:
matematiikka, Isaac Newton, Florence Nightingale, Leonardo da Vinci, Nikolaus Kopernikus, Marcus du SautoyLähetä linkki
Kommentit
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
TORSTAINA 8.11.2012