YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Ekoniksikilpailun satoa

Julkaistu maanantaina 22.03.2010 0 kommenttia 233 suositusta

 

Ilmastodieetit-ohjelma keräsi katsojien omia ilmastoniksejä. 

 

Osallistujien kesken arvottiin viisi voittajaa, jotka palkittiin virrankulutusmittareilla. Onni suosi seuraavia nimimerkkejä: ElinaH, Auringonkukka, Minna, Vihreä emäntä ja Anne.

 

 

Ei tarvitse ostaa kaupasta uusia rasioita, esimerkiksi marjojen pakastamiseen tai eväsrasioiksi, kun käyttää margariini-, tuorejuusto- ja jäätelörasiat uudelleen ja uudelleen.

Anette

 

Vaikka kierrättäminen on kaikinpuolin kannatettavaa ja järkevää niin vieläkin tärkeämpää on ylipäänsä turhan kulutuksen karttaminen. Näin ei synny sitä kierrätettävääkään! Meidän perheessä mietitään hankintoja ja ostosten kierrättämistä etukäteen, esimerkiksi käsisaippuapullot ovat vaihtuneet palasaippuoihin. Lahjaksi annamme mieluiten reilun kaupan tuotteita tai lahjakortteja tai kierrätämme vanhaa - viime jouluna sovimme suvun kesken että kaikki antavat joululahjaksi jotain jo olemassaolevaa mutta itselleen tarpeetonta.

ElinaH

 

Englannissa pari vuotta sitten käydessäni kiinnitin huomion, että monella oli kokoontaitettava pyörä mukanaan. Se oli suunnilleen salkun kokoinen. Koska VR todella ottaa pyörästä lisämaksun, kannattaisiko Jeff Bruneaun kokeilla sellaista pyörä-juna-pyörä matkoillaan. En ole itse kokeillut, eihän se varmasti tavallista pyörää voita, mutta ainakin Helsingin päässä luulisi toimivan, kun matka asemalta lähetystölle ei ole mahdoton.

Tuulikki

 

Olen kova lukija. Ennenkuin ostan jotain määrättyä kirjaa menen lähimmän kirjaston kotisivulle ja katson onko kirja saatavissa sieltä. Ei maksa mitään ja kirjastoon menen tietysti jalan. Kirja ei jää myöskään pölyttymään hyllyyn ja sen kiertonopeus on nopempaa kirjastossa kuin muuten.

Kaija Pesonen

 

Kasvatan keittiön työpöydällä, ikkunan edessä auringonkukan- ja herneenversoja. Käytän "kasvihuoneina" reiällisiä muovirasioita, joissa on myyty kaupassa viinirypäleitä. Rasian pohjalle pala talouspaperia ja vähän multaa. Versoilla korvaan kaupasta ostettavan salaatin. Uusi sato valmistuu reilussa viikossa. Ei tarvitse kuin vettä ja valoa ikkunasta ja uloshengittämääni hiilidioksidia;) On maukasta, terveellistä ja edullista.

Auringonkukka

 

Pakastan marjat ja sienet pestyihin margariini-, salaatti- ja jäätelörasioihin. En myöskään eväsrasioiksi osta uusia muovirasioita.

Ripsu

 

Järjestetään tilaisuus, mihin jokainen voi tuoda omia turhia tavaroitaan ja ottaa toisten turhia tavaroita. Voidaan järjestää vaikka tietyllä teemalla, esim. lastenvaatteet ja -tarvikkeet. Ylimääräiset tavarat toimitetaan kierrätykseen/niitä tarvitseville. Näin turhat tavarat eivät päädy roskiin, vaan uuteen käyttöön ja tarpeeseen!

Minna

 

Tässä muutamia:
- kauppaan lähtee aina oma(t) kauppakassit ja hedelmille/vihanneksille itse tekemäni pussukat = ei tule kannettua kotiin turhaa muovia
- kaupassa tulee aina katsottua mistä ruoka tulee, suosin kotimaista (silloin kun se on järkevää)
- pesen pyykkini taloyhtiön pesutuvassa
- käytän uudelleen pestäviä tiskirättejä sekä ekologista astiapesuainetta (Mummi ja minä, parempaa myös käsille)
- emme lämmitä asuntoamme turhaan, noin 20 tai alle on riittävä
- kaikki asuntomme lamput ovat energiansäästölamppuja
- suurin osa asuntomme kalusteista ja tarvikkeista on kierrätyskeskuksista tai kirpputoreilta = kierrätys on pop, vältän uuden ostamista, kun kierrätettynä saa melkein uutta ja toimivaa
- syön kasvispainotteisesti
- pyöräilen tai kävelen melkein joka paikkaan
- kouluun menemme kimppakyydillä (matka noin 60 km), johon olen järjestänyt kimppakyytikalenterin nettiin, johon jokaisen on helppo merkitä menonsa = säästymme turhalta soittelulta

Katja

 

Tämä on päivittäinen ekovinkki: kun keitän pastaa / riisiä / perunoita, laitan kattilan päälle (kannen alle) metallisen siivilän ja siihen höyryssä lämpiämään tuoreita tai pakastevihanneksia (sekoituksia, maissia, herneitä...). Samalla energialla saa siis enemmän ja kun kikan kertoo 300:lla onkin jo hyvä säästö. Suosittelen kaikenkokoisiin huusholleihin!

Vihreä emäntä

 

- yösähköä käytetään omakotitalossa astianpesuun, pyykinpesuun veden ja saunan lämmitykseen, joskus myös ruuanvalmistukseen.
- ruokaa haudutetaan "kylmälaukussa", esim. keitot, padat, kastikkeet, perunat, riisit, makaronit, yksi iso kattila tai kaksi pienempää kattilaa samaan laukkuun 3-4 tunniksi puolen tunnin keittämisen jälkeen, kun ruuan valmistumista ei tarvitse vahtia voikin mennä lenkille tai pihatöihin haudutuksen ajaksi.
- pakkasilla takkaa lämmitetään aamulla, jolloin kallista päiväsähköä kuluu vähemmän, patterit on säädetty 18 asteeseen.
- naapurin hankittua ilmalämpöpumpun kolme vuotta sitten aloimme seurata sähkön kulutusta, joka onkin vähentynyt 4000kWh vuodessa, eli yhteensä 12000kWh, kun naapurin kulutus on lisääntynyt 2000:sta 2200:een, asunnot ovat samankokoiset, kuluttajia heillä 1-2 henkilöä.

Riitta

 

Katkaisimella varustettuun jatkojohtoon liitetyistä viihde-elektroniikkalaitteista saa kerralla virrat pois, eikä niitä jää valmiustilaan sähköä syömään.

Anne

 

Hyvät, joustavat vaatteet. Sisälämpötila kotonani on korkeintaan 18 astetta. Ne huoneet, joita en tarvitse, ovat vielä viileämpiä. Kukat viihtyvät talvilevossa. Suihkussa käyn uimahallilla. Siellä lämmitetään kuitenkin sauna ja vesi. Ikkunoissa käytän poikkeuksellisen paljon verhoja talvella. Ikkunaverhojen käyttö ei ole trendikästä, mutta rakastan tekstiilejä.
Käyn mielelläni SPR;n Kontissa ja Pelastusarmeijan kirpputoreilla. Yritän saada vanhoja käsitöitä talteen, haaveena tuunata niistä jotain perittävää.
Olen olosuhteiden vuoksi haaskannut ekosysteemiä ( pitkät työmatkat), mutta olen myös pyrkinyt säästämään luontoa ( pakkausmateriaalit, ruoka, vaatteet )

mimmu

 

Laitan ajastimella kaapelimodeemin ja wlan-tukiaseman kytkeytymään päälle aamulla siksi aikaa kun kotona ollaan ja tietokonetta käytetään ja taas illaksi. Muutenhan ne helposti jäävät päälle koko päiväksi.

Esakoo

 

omakotitalo lämipiää puulla ja yösäköllä 1500 litran varaajan kautta.siis päivällä puulla ,yöllä sähköllä puu saadaan omasta metsästä.sähkön kulutus vuosittain 9000 kw.130 neliön talo.liäksi viljellään vihannekset itse.

kotipihi

Suosittele233 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook