YLE Teema

 

Kausikortti

Oramo & Luganski!

Julkaistu perjantaina 16.04.2010 0 kommenttia 187 suositusta

lauantai 22.5. klo 12.10

Kevään Kausikortti-sarjan päättää komeasti Sakari Oramon johtama ja Nikolai Luganskin tähdittämä Radion sinfoniaorkesterin konsertti, joka taltioitiin Finlandiatalolta 21.4.2010. Teema tarjoilee sen mukavasti kotisohvallesi, ja ensilähetyksen jälkeen konsertin voi katsella YLE Areenassa.

Illan solisti on venäläinen pianovirtuoosi Nikolai Luganski, jonka ura on edennyt huimaa vauhtia hänen voitettuaan Tšaikovski-, Bach- ja Rahmaninov-kilpailut. Luganskin yhteistyöorkestereita ovat muun muassa Pariisin orkesteri, kuninkaallinen Concertgebouw-orkesteri, Birminghamin sinfoniaorkesteri, Los Angelesin filharmoninen orkesteri ja Philadelphian orkesteri. Esiintymisareenoita ovat keskeiset konserttitalot kuten Théâtre des Champs-Elysées, Barbican Centre, Concertgebouw, Lincoln Center ja Tokion Suntory Hall.

Konsertin aluksi kuullaan Sergei Rahmaninovin älyllisen viileä Pianokonsertto nro 4. Teoksessa tunteikkaat vuorenhuiput kohoavat terävinä ja romanttinen kaiho on enää kokoelma pakenevia muistoja. Illan kruunaa sinfonia, tällä kertaa Nielsenin 4, joka tunnetaan myös nimellä ”Sammumaton”. Teos valmistui 14.1.1916 ja siitä puhuttiin sotasinfoniana. Nielsen operoi teoksessa rajuilla musiikillisilla vastakohtaisuuksilla. Sinfonia menestyi loistavasti, vaikka jotkut hämmentyivät sen rajuista voimanpurkauksista. ”Sammumaton” on täynnä elämäntahtoa.

Lavan takana Osmo-Tapio Räihälä jututtaa illan maestroja. Kuulemme Sakari Oramon ja Nikolai Luganskin mietteitä illan musiikista. Tällä kertaa lavan takana tavataan myös Inari Nuutero ja hänen konserttivieraansa pianisti Anni Collan. Nyt selviää mitä pianistit ja kapellimestarit jännittävät!

Sakari Oramo, kapellimestari
Nikolai Luganski, piano

Sergei Rahmaninov: Pianokonsertto nro 4
Carl Nielsen: Sinfonia nro 4 ”Sammumaton”
Konsertin ohjaavat Tiina Siniketo ja Elina Heiskanen.

Taltioidaan Finlandia-talolla 21.4.2010.

Ohjelma on nähtävissä myös YLE Areenassa 30 päivän ajan ensilähetyksestä.

Lisätietoa ohjelmasta

Työryhmä:
Toimittajat Inari Nuutero ja säveltäjä Osmo Tapio Räihälä.
Ohjaajat Hannu Kamppila, Tiina Siniketo, Anu Konttinen ja Elina Heiskanen
Graafikko David Reilly, kuvaussuunnittelija Mika Paavilainen
Tuottaja Tiina Laitinen, apulaistuottaja Marjo Mäkinen
Tuotanto YLE Kulttuuri / Musiikkiohjelmat

Suosittele187 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook