YLE Teema

 

Keisareittemme jäljillä

Julkaistu keskiviikkona 16.06.2010 16 kommenttia 251 suositusta

Viisiosainen sarja Suomen suuriruhtinaina toimineista Venäjän keisareista ja heidän ajastaan.

maanantai 6.5. klo 10.10

Venäjän keisarit kaukaisissa palatseissaan olivat Suomen suuriruhtinaita ja hallitsijoita yli sadan vuoden ajan. Keisari oli sääty-yhteiskunnan arvojärjestyksessä lähes Jumalasta seuraava. Ja keisarin harvinaiset vierailut Suomessa vain vahvistivat kruunun tekemää vaikutusta.

Dokumenttisarjan lähtökohtana olivat aikalaisten kertomukset, joita seuraamalla tutustaan sekä keisareihin että Suomen suuriruhtinaskunnan historiaan. Matkan varrelta löytyy paljon mielenkiintoisia tarinoita ja yllättäviä muistoja.

1808 Suomi oli Euroopan köyhimpiä maita, mutta keisareitten ajan päättyessä se oli saavuttanut Euroopan keskitason. Suomi sai elää ja kehittyä rauhassa lähes koko autonomian ajan. Keisareitten intressit suuriruhtinaskunnassaan olivat kuitenkin aina heijastuksia Venäjän kansainvälisestä poliittisesta asemasta.

Viisi keisaria ja viisi erilaista elämäntarinaa. Millaisia ihmisiä he olivat? Miten he rooleissaan maailman mahtavimpina monarkkeina ja Suomen hallitsijoina toimivat? Moni heistä olisi mieluummin ollut tavallinen kansalainen, sillä oli vaikeaa jaksaa keisarin ammatissa vuosikymmenestä toiseen kaikista loistokkaista kulisseista huolimatta.

Ohjelmasarjassa seurataan keisareita Suomen matkoilla ja samalla nähdään, mikä suuriruhtinaskunnassa oli keisarille tärkeää. Kuvausryhmälle kertyi keisareitten jäljiltä ajokilometrejä Suomessa ja Venäjällä yhteensä yli 30 000. Sarjaa varten tehtiin yli 100 haastattelua; ideoita ja ajatuksia ohjelmiin on monien suomalaisten asiantuntijoiden lisäksi antanut englantilainen Venäjän historian professori ruhtinas Dominic Lieven, jonka sukulaiset kuuluivat Venäjän hoviin.

 Ohjelma on tekstitetty suomeksi

22.3.
Osa 1: Aleksanteri I - Suomen Suuriruhtinas vuosina 1809 - 1825

Aleksanteri I valloittaa nopeasti Suomen ja samalla suomalaisten sydämet. Porvoon maapäivien avajaisissa keisari ihastuu 18-vuotiaaseen Ulla Möllersvärdiin. Aleksanterin ja Ullan tarina elää vahvana vielä tänä päivänäkin.

Vuonna 1819 Aleksanteri tutustuu perusteellisesti Suomeen. Keisarin suuri Suomen kierros kestää runsaat kolme viikkoa. Näin kömpelösti järjestettyä valtiovierailua on tuskin koskaan sitä ennen tai sen jälkeen maassamme järjestetty. Kuitenkin keisari sanoo: ''Minä olen tehnyt aika kierroksen, tosin hiukan vaivalloisen, vaan ei siitä ole puuttunut hupaisuuksiakaan. Ja varmaa on, etten tule koskaan unohtamaan hauskaa matkaani''.

 

29.3.
Osa 2: Nikolai I - Suomen suuriruhtinas vuosina 1825 - 1855

''Nikolain henkilöllisyydessä oli valtaa ja pelottavuutta; missä tahansa hän kulki jalan tai ratsain, saattoi nähdä, että siinä oli keisari'', kertoo Zacharias Topelius. Suomalaisille Nikolain hallituskausi oli kuitenkin taloudellisen kasvun ja valtiollisen kehityksen aikaa. Kun keisarin virkamiehet arvostelivat Suomen erillisasemaa, Nikolai tokaisi: ''Jättäkää suomalaiset rauhaan. Suomi on suuren valtakuntani ainoa provinssi, joka ei koskaan ole aiheuttanut minulle hetkenkään huolta tai tyytymättömyyttä.''

 

5.4.
Osa 3: Aleksanteri II - Suomen suuriruhtinas vuosina 1855 - 1881

Suomalaisten ilolla ei ole rajoja, kun keisari kutsuu koolle Suomen valtiopäivät, jotka hän itse tulee avaamaan. Sellaisia ei oltu pidetty sitten Porvoon maapäivien, joista oli jo lähes 50 vuotta.

Suomi teollistuu ja vaurastuu - ensimmäinen suuri teollisuusnäyttely pidetään Kaivopuistossa 1876. Myös keisari vierailee näyttelyssä. ''Hän oli vanhentunut. Mutta hänen kasvonsa valkenivat, kun hän näki sen teknillisen taidon, jonka hän Suomessa oli pannut alkuun'', Topelius kirjoittaa.


12.4.
Osa 4: Aleksanteri III - Suomen suuriruhtinas vuosina 1881 - 1894

''Venäjä venäläisille'' oli Aleksanteri III:n motto. Itsevaltius oli hänen mielestään Venäjän pelastus. Silti Aleksanteria on pidetty Suomen perustuslaillisimpana suuriruhtinaana, jonka aikana Suomen teollisuus kehittyi ja taiteessa elettiin kultakautta.

Aleksanteri III ja hänen tanskalaissyntyisestä puolisonsa Dagmar viihtyivät Suomen saaristossa, jossa heistä yhä löytyy paljon muistoja. ''Kun Venäjän Keisari onkii, odottakoon Eurooppa.''


3.5.
Osa 5: Nikolai II - Suomen suuriruhtinas vuosina 1894 - 1917

Nikolai II on jäänyt suomalaisille etäiseksi. Tässä dokumentissa tutustaan Nikolaihin muun muassa taiteilija Albert Edelfeltin, ministerivaltiosihteeri August Langhoffin ja hovineiti Anna Virubovan kertomusten kautta.

Vaikka Nikolai II:ta ei hallitsijana tunnetakaan Suomen ystävänä, niin lomailijana hän rakasti Suomea. Kun maailmansota alkoi, ja keisaria vaadittiin heti palaamaan Virolahdelta Pietariin, sanoi keisari Annalle: ''Nämä ovat ehkä ensimmäiset todelliset kyyneleet, jotka näette keisarinne silmissä''.

Lisätietoa ohjelmasta

Tuotanto: Douglas Productions

Suosittele251 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Miksei tämä näy areenassa?

Historian ystävätär

Anonyymi kirjoitti:
Miksei tämä näy areenassa?

Samaa harmittelen myös minä. Näkyy vain opettaja.tv: Keisarit ja Suomi, jossa on joka osasta 19 minuutin lyhennelmä. Kaipaan mahdollisuutta katsoa koko sarjan lyhentämättömänä. Miksi "kuninkaittemme jäljillä" näkyi kokonaan (ei tosin ulkomailla), mutta tämä vanhempi sarja ei näy ollenkaan.
Ei kaikilla ihmisillä ole mahdollisuutta katsoa TVtä silloin, kun ohjelmat lähetetään.Koska näemme tämän ohjelman areenassa?

Anonyymi

Samaa ihmettelen kuin yllä! Tajusin yhtäkkiä että tämäkin sarja tulee, mutta ei näemmä areenasta kuten Kuninkaittemme jäljillä :(

historian ope

Aivan järkyttävää, että kaikenmaailman "Pakko tanssia" tulee ja näkyy vaikka missä, mutta asiapitoinen, opettava ja silti viihdyttävä "Keisareittemme jäljillä" ei näy Yle areenassa. Kai näin tahdotaan pitää kansan sivistystaso kehollisella tasolla...

Timo

Kakkososa jäi näkemättä reissun takia ja odotin kovasti näkeväni sen Areenalta. Olen niin pettynyt..

Anonyymi

KAIKKI YLEn ostaman pitäsi olla vapaasti katsottavissa, sillä "me” olaan se maksettu. aivan kuten USA:ssa, valtion ostama informaatio on vapaata.

Aika spedeilyä, ettei tämä ole edes Areenassa. Kuninkaittemme jäljillä jälkeen en huomannut tämmöistä ollenkaan, ja nyt on jo usea jakso mennyt.

YLE, julkinen rahoitus, joten julkinen ja vapaa esittäminen. Se pitäisi olla sopimusehdoissa, jos ei ole, ette tuota ja osta. Piste.

”amatöörit”, ”epäpätevät”, ”viime vuosituhannella elävät” on ne termit teille YLE:ssä tästä.

Mansesta

Hatuttaa, että ei näy Areenassa!!!!!
Missasin ja missaan taas jaksoja!!

olen kirjoittanut aiheesta ja olisin hirvittävästi halunnut verrata siihen mitä YLE esittää.

Grrrrrrrrr.. YLE:n juuttaat....

Anonyymi

Saisiko YLE:ta (mahdollisesti poliittisenkin) syyn siihen, miksi yleishyödyllisen TV-kanavan keisarillista menneisyyttämme käsittelevää ohjelmaa ei laiteta normaalisti Areenaan näkyviin? Minkä tyyppisestä ohjailusta on tällä kertaa kysymys :)?

Markku N

Loistava sarja "kuninkaittemme jäljillä" loppui ja jo aloin innolla odottaa tämän keisarisarjan uusintaa. Mutta haaveeksi jää, minulla kun ei ole tv:tä. En ajatellut moista hankkia kun luvattiin, että yle-veron myötä lähes kaikki materiaali (ainakin kotimaiset dokumentit ja asiaohjelmat) tulee olemaan netissä.

Yle on pettänyt pahan kerran. Jos tämä jatkuu niin teen valituksen Yle-pakkoverosta. Jos tähän liittyi joitain tekijänoikeusmaksuja ne olisi pitänyt sopia uudelleen ja esittää uusinnat netissä. Rahaa on näköjään rutkasti turhiin tanssiohjelmiin mutta ei tällaisiin asiaohjelmiin!

Anonyymi

Hienoa olis, jos näkyis areenassa.

Yle Teema

En oikein voi kuin pahoitella tätä tilannetta: sarja on hankittu vuonna 2007, jolloin Areenan kaltainen palvelu oli vielä etäistä tulevaisuutta.

Nykyään kaikkiin uusiin ohjelmiin hankitaan Areena-oikeudet jos vain suinkin mahdollista, mutta meillä on vielä olemassa vanhalta ajalta periytyviä tv-esitysoikeuksia, jotka käytetään televisiossa niin kauan kuin niitä riittää.

Keisareittemme jäljillä -sarja varmasti esitetään vielä ainakin kerran tämän jälkeen, ja silloin käytössä pitäisi olla jo Areenan live-palvelu, jossa voi seurata tv-kanavien lähetystä netin kautta.

Lauri Itäkannas
Verkkotoimittaja

Harmittaa

Keisareittemme jäljillä-sarja pitäisi näkyä areenassa!! Miksi ei tullut edes pika-uusintoja?

Anonyymi

Pitäisi olla ja pitäisi olla.. joo, olisihan se kiva jos se olisi areenassa, mutta vastaus oli jo ilmiselvä ennen kuin Teemaltakaan kukaan ehti vastaamaan. Sen sijaan surkeata on joidenkin kommentoijien tapa esittää kritiikkiä. Vahvaa myötähäpeän tunnetta pukkaa.

Anonyymi

Kiitos upeista historiaamme kuvaavista sarjoista.
Otin kaikki "nauhalle", joten voin katsella niitä
silloin kun se itselleni sopii.
Muutenkin katson 95% katseluajastani tallenteina. Vältän
ajanhukan mainoksissa ym. sälästä.

Anonyymi

Ikävystyttävä sarja. Kökkö halpis.

Anonyymi

Hei ohjelman tuottaja!pyydämme että laittaisitte keisareittemme jäljillä areenaan .Minun isä tekee väitöskirjaa historiasta ja bolseviikki hallituksesta eli olisi tärkeää saada keisareittemme jäljillä Nikolain jakso areenaan t. Jari 11 v.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook