YLE Teema

 

Kesäkino

Kesäkapina (12)

Julkaistu tiistaina 29.05.2012 0 kommenttia 195 suositusta

Samana iltana myös Kesällä kello 5 ja dokumentti Uuden aallon jäljillä

lauantai 30.6. klo 21.05

"...järjestelmällä muuta mahdollisuutta kuin tuhoutua?"

Vuonna 1970 valmistunut Kesäkapina on elokuva vieraantumisesta, mainonnasta ja yhteiskunnallisesta heräämisestä. Se esitetään Kesäkinossa yhdessä Ranskan uuden aallon hengessä tehdyn Kesällä kello 5 -elokuvan ja Uuden aallon jäljillä -dokumentin kanssa.

Jaakko Pakkasvirran vuonna 1970 ohjaaman elokuvan päähenkilö on valokuvamalli, joka kokee työssään myyvänsä itseään ja kärsii pettymyksistä miessuhteissa. Veljensä ja ystäviensä kanssa tekemänsä kesälomamatkan aikana hän saa nähdä väläyksinä kotimaan koko kuvan: Suomi on muuttunut kauppatavaraksi, jota markkinoidaan innokkaasti Honkarakenteen mökistä koko Hirvensalmen kuntaan. Onko ihmisestä tullut samanlainen kulutusesine; miten toisen ihmisen haluaminen eroaa omistamishalusta yleensä?

Kesäkapina herätti huomiota muun muassa kokeellisen toteutustapansa vuoksi: näyttelijöiden lisäksi siinä esiintyy koko joukko ihmisiä omana itsenään, muiden muassa kuuluisat valokuvaajat Margit Ekman ja Eila Marjala eli Kuvasiskot sekä Hirvensalmen kunnanjohtaja Osmo Mehtälä, joka esittelee kuntansa matkailumahdollisuuksia. Aikalaiskriitikoiden reaktiot vaihtelivat ylistävistä tympääntyneisiin, mutta Pakkasvirran kokeilunhalua kiitettiin laajasti.

Elokuvan näyttelijöitä ovat Titta Karakorpi, Hannu Oravisto, Eero Melasniemi, Petra Frey ja Veikko Honkanen. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Jaakko Pakkasvirta, Lasse Naukkarinen, Peter von Bagh ja Titta Karakorpi.

Näyttelijät katsoivat välillä kameraan ja välillä eivät. Rikkoi hienolla tavalla illuusion seinästä katsojan ja henkilöiden välillä. Aivan kuin ranskalaisessa uudessa aallossa, josta niin kovasti pidän.” – Laura Malmivaara

Laura Malmivaara keskustelee Kesäkapina-elokuvasta toimittaja Jukka Kuosmasen kanssa sunnuntaina 1.7. Radio Suomen kesäsarjassa Onnen maalta Erottajalle.

Lisätietoa ohjelmasta

Kesäkapina (Suomi 1970). O: Jaakko Pakkasvirta. N: Titta Karakorpi, Hannu Oravisto, Eero Melasniemi, Petra Frey ja Veikko Honkanen.

Suosittele195 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kesällä kello 5 (S)

Erkko Kivikosken esikoiselokuva vuodelta 1963 kertoo nuoresta suhteesta, jonka aurinkoiset kesäpäivät kypsyttävät eroon. Uuden aallon hengessä tehdyssä elokuvassa soi Pentti Lasasen jazz ja hengittää kesäinen Helsinki.

Uuden aallon jäljillä

Moniääninen ja -kielinen dokumentti Ranskan uuden aallon läpimurrosta ja elokuvahulluudesta. Mitä tuosta aallosta jäi jäljelle? Vastausta etsitään 400 kepposen päähenkilön Antoine Doinelin jalanjäljissä Cannesin ja Sodankylän elokuvajuhlilla.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook