YLE Teema

 

Kino Scifi

Kielletty planeetta

Julkaistu tiistaina 04.05.2010 0 kommenttia 256 suositusta

Aikansa suuressa scifi-klassikossa retkikunta etsii eloonjääneitä vaienneelta planeetalta. Tarina pohjautuu Shakespearen Myrskyyn.

keskiviikko 14.7. klo 22.25

Teeman scifi-klassikkojen sarjaa jatkaa vuonna 1956 valmistunut Kielletty planeetta (Forbidden Planet), josta on tullut yksi 1950-luvun kuuluisimpia kulttielokuvia. Varsinkin kriitikot ovat pitäneet sitä yhtenä vuosikymmenen älykkäimmistä, kiinnostavimmista ja hurmaavimmista scifi-elokuvista - näin siitäkin huolimatta, että Kiellettyä planeettaa on selvästi yritetty tehdä niin lapsi- kuin aikuisyleisölle.

Kielletty planeetta on itse asiassa scifi-versio Shakespearen Myrsky-näytelmästä. Elokuva kertoo avaruusaluksesta, jonka miehistö saapuu kaukaiselle Altair IV -planeetalle tutkimaan, mitä on tapahtunut 20 vuotta aiemmin perustetulle mutta vaienneelle siirtokunnalle.

Miehistö löytää elossa planeetalla kauan sitten kuolleen sivilisaation salaisuuksia tutkivan nerokkaan tiedemiehen Morbiuksen ja hänen 18-vuotiaan tyttärensä, joka ei ole koskaan nähnyt muuta miestä kuin isänsä.

Koomisine robotteineen elokuva on selvästi osaksi suunnattu lapsiyleisölle, toisaalta elokuvan tekijät ovat selvästi alkaneet muuttaa elokuvan painotuksia herttaisesta sadusta surrealistiseksi painajaiseksi. Freudilaiset alitajunnan, kiellettyjen viettien ja painajaisten teemat insestiä myöten nousevat yhä enemmän pinnalle.

Elokuva on kiinnostava myös lavastuksellisesti Altair IV -planeetan värikkäässä visualisoinnissa. Kielletty planeetta olikin ensimmäisiä ison studion tuottamia kalliita scifi-elokuvia ja sellaisena virstanpylväs lajityypin historiassa.

Yksi elokuvan faneista oli Gene Roddenberry, joka usein mainitsi Kielletyn planeetan toimineen yhtenä inspiraationa Star Trek -sarjalle.

Kielletyn planeetan on ohjannut Fred M. Wilcox. Pääosia näyttelevät Walter Pidgeon, Anne Francis, Leslie Nielsen, Warren Stevens ja Jack Kelly.

(kirjoittanut Vesa Nykänen)

Lisätietoa ohjelmasta

Kielletty planeetta (Forbidden Planet, USA 1956). Ohjaus: Fred M. Wilcox. Pääosissa: Walter Pidgeon, Anne Francis, Leslie Nielsen, Warren Stevens ja Jack Kelly

Suosittele256 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Mies joka kutistui

Hämmästyttävä 1950-luvun scifi-klassikko miehestä, joka alkaa oudon säteilyn vaikutuksesta kutistua yhä pienemmäksi. Lopulta hän taistelee hämähäkkiä vastaan.

Varastetut ihmiset

1950-luvun paranoidin tieteiselokuvan klassikko, jossa kalifornialaisen pikkukaupungin lääkäri alkaa kummastella asukkaiden outoa käytöstä. Ohjaus Don Siegel.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook