YLE Teema

 

Kirjamaa

Julkaistu keskiviikkona 29.12.2010 0 kommenttia 187 suositusta

keskiviikko 18.5. klo 19.20

Kirjamaan kiertue alkoi syksyllä 2007, jolloin Anna Tulusto ja Reidar Palmgren hyppäsivät bussiin ja suuntasivat ensimmäisenä kohti Pieksämäkeä. Nyt Suomea ja mielikuvituksen takamaita on kierretty yhteensä jo 37 jaksossa. Teema esittää uusintana Kirjamaan parhaat palat!

12.1.  Lappeen rajoilla
Heikki Hietamies palaa Lappeenrantaan. Lukupiirissä Kaiho Niemisen Pakolaisten kuski, joka on mysteeri hevosen ja nälkäisten katoamisesta. Haastattelussa kirjailija Arvi Perttu, karjalainen molemmin puolin rajaa.

19.1. Sana on vapaa Tallinnassa
Neuvostoaikana sensuuri sääteli Virossa lukemista. Nyt ulkomaisia kirjoja vironnetaan vauhdilla. Runoilija Asko Künnap johdattaa Tallinnan kirjastoon. Virolaiset saavat luettavakseen Sofi Oksasen Puhdistus-romaanin.

26.1. Napapiirin lukupiiri
Anna ja Reidar matkustavat Lappiin. Rovaniemellä suosikkikirjansa paljastavat Mr. Lordi ja Joulupukki. Paula Havaste esittelee kirjojensa miljööt. Lukupiirissä Johanna Sinisalon Linnunaivot.

2.2. Kotkan roso
Bussi ajaa merimiesten ja duunarien kaupunkiin, jossa kirjallisuus voi hyvin. Lukupiirissä kotkalaisen Jari Järvelän karmea nuorisokuvaus Romeo ja Julia. Kirjailja Irja Sinivaaran kanssa päädytään Kairoon.

9.2. Onnellinen pieni Maarianhamina
Anna ja Reidar tapaavat saaristolaistarinoita kirjoittavan Ahvenanmaan Hemingwayn Leo Löthmanin. Minne runoilija Katarina Gäddnäs menee, kun saari käy ahtaaksi? Lukupiirissä Lars Sundin Onnellinen pieni saari.

16.2. Maaginen Jyväskylä
Anna ja Reidar selvittävät, onko Jyväskylä Suomen Macondo. Lukupiirissä Pasi Ilmari Jääskeläisen Taivaalta pudonnut eläintarha. Harri Tapper ja väkevä lause. Pirjo Hassinen esittelee kirjojensa miljööt.

23.2. Rakkauden kehätietä Vantaalle
Rakkaus on aina ajankohtaista Arja Tiaiselle.Reidarilla ja Virpi Hämeen-Anttilalla on treffit, ja Anna vaihtaa renkaita Miehen rakkaus -novellikokoelman toimittaneiden Armas Alvarin ja Jarkko Tontin kanssa.

5.3. Hämeenlinnan pituuspiiri
Reidar tapaa Olli Jalosen, joka uskoo pienten voimaan. Anna ja Juha Itkonen etsivät elämän tarkoitusta. Lukupiirissä Tuomas Kyrö ja Taija Tuominen keskustelevat Jalosen romaanista 14 solmua Greenwichiin.

9.3. Pikkukaupunki Porvoo
Anna ja Reidar matkalla runebergiläiseen idylliin. A.W. Yrjänän kotipiha Porvoossa on liian viihtyisä kirjoittamiseen. Kirjailijapariskunta Maria Peura ja Tero Liukkonen pohtivat Runebergin ja Fredrikan suhdetta.

16.3. Tarinoita Tornionjokilaaksosta
Anna ja Reidar matkustavat Timo K. Mukan maisemissa. Bussin kyydissä Pellosta kotoisin oleva kirjailija Maria Peura. Rajan toisella puolella Pajalassa Mikael Niemi esittelee kirjojensa syntypaikkoja.

26.3. Loviisa - uraani halkeaa
Kirjamaan bussi on lastattu ympäristöaiheisilla kirjoilla. Matkaseurana kirjailija Risto Isomäki, jonka kanssa vieraillaan Loviisan ydinvoimalassa. Daniel Katz esittelee kirjojensa Loviisan.

30.3. Kainuussa kaikki on toisin
Anna ja Reidar tapaavat Sotkamon toisinajattelijan Veikko Huovisen. Anna Krogeruksen tuore näkökulma Kajaaniin. Huovis-seura etsii kirjailijan eri puolia. Lukupiirissä Tommi Liimatan miestragedia Muovikorvo.

6.4. Mikä ihmeen Espoo?
Anna Tulusto ja Reidar Palmgren etsivät Espoosta pinnan alla kytevää tragediaa. Eeva Kilpi kertoo vanhan naisen rakkaudesta. Leena Lehtolainen joutuu poliisiasemalle. Räppäri saa kirjastokortin.

16.4. Turun tiellä
Kaari Utrio astuu kirjabussiin ja kertoo ajasta, jolloin Turku paloi. Leena Lander löytää erotiikkaa hautausmaalta.Turun Kirjamessuilla Erkki Tuomioja ja Jarkko Tontti ruotivat romaania vaaran vuosista.

23.4. Stadin vimmaa ja kavereita
Onko Helsinki Kjell Westön kirjojen päähenkilö? Lukupiirissä stadilaiset Njassa ja Anna Kortelainen puhuvat Alpo Ruuthin Kämpästä. Jari Järvelä katolla, Sari Vuoristo torilla ja Jukka Petäjä kadulla.

30.4. Rikoksen tiellä itään.
Outokumpu opetti Matti Röngälle yhteiskunnan rakenteen. Taavi Soininvaaralla on salaista tietoa trillereistä. Lukupiirissä Luumäen hitti eli Ilkka Remes. Joensuulainen Mikko Varis on rikoksen moniosaaja.

7.5. Lakeuden tienristi
Jaska Filppula oli nuorena ilmajokinen gootti. Sari Peltoniemi muutti Kauhavalta heti mahdollisuuden tultua. Marja-Leena Mäkelä ja Juha Mieto keskustelevat Orvokki Aution esikoisteoksesta.

14.5. Salaisuuksien Raasepori
Monika Fagerholm kerää leninkejä. Lukupiiri astuu Fagerholmin Säihkenäyttämölle. Ikä teki Merete Mazzarellan rohkeaksi. Kirjoittaminen paljastaa salaisuuksia Tommy Tabermannille.

18.5. Terijoen pioneerit
Pohjolan Rivieralta Jukka Mallinen löytää Södergranin kissat ja Brodskyn käkkyrämännyt. Stella Parland matkustaa isoisänsä Oscarin jäljillä. Sergei Zavjaloville Terijoki on tuttu pioneeriajoilta.

25.5. Meren ja murteen Rauma
Anna ja Reidar opettelevat rauman kieltä. Matkalla Raumalle bussi kurvaa Heli Laaksosen luo. Tapio Koivukari esittelee merellisten kirjojensa Rauman. Lukupiirissä meriklassikko Moby Dick.

 

Suosittele187 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook