YLE Teema

 

Kohtauksia keskiyön auringon alla

Julkaistu keskiviikkona 26.05.2010 0 kommenttia 240 suositusta

Dokumenttielokuva kaikkien aikojen ensimmäisiltä Sodankylän elokuvajuhlilta.

perjantai 11.6. klo 21.30, uusinta su 13.6. klo 14.10

Ilmassa oli outoa taikaa kesäkuussa 1986, kun muutama sata elokuvahullua kokoontui ensimmäistä kertaa keskiyön auringon alle juhlimaan sitä, mitkä elokuvissa on parasta: huippuunsa viritettyä taitoa ja tunteen paloa.

Kaikkien aikojen ensimmäisillä Sodankylän elokuvajuhlilla omaa osaamistaan ja intoihimoaan jakoivat Samuel Fuller, Bertrand Tavernier, Jonathan Demme, Peter von Bagh ja Kaurismäen veljekset. Hengessä mukana oli vahvasti myös Jean-Luc Godard. Muutama Lapin yö vaihtui aamuksi ennen kuin jokainen heistä oli etunimeltään Frank.

Dokumenttielokuvan Kohtauksia keskiyön auringon alla on käsikirjoittanut ja ohjannut Marjaana Mykkänen. Dokumentin tunnelma on välitön ja aito, aivan kuten elokuvajuhlilla. Punaisten mattojen ja salamavalojen sijaan näyttämöinä ovat vanha sirkusteltta, Sodankylän autiot kadut ja yöttömät yöt. Elokuvamaailmaan legendat jakavat kokemuksiaan ja näkemyksiään äärimmäisen läsnä olevalla tavalla.

Kotimaista karismaa edustavat Kaurismäen veljekset, Esa Pakarinen ja Peter von Bagh. Rakkaus elokuvaan yhdistää festivaalivieraita, -järjestäjiä ja yleisöä. Taidokkaasti rytmitetyssä dokumentissa otokset festivaalilla esitetyistä elokuvista virittävät tunnelmaan ja tuovat syvyyttä kokonaisuuteen.

Sodankylässä on alkuajoista lähtien taisteltu hyvän puolella: markkinavoimien kyllästämän elokuvan vastavoimaksi tarvitaan taide-elokuvaa. Oivallisesti tämän dokumentin viimeisessä kohtauksessa Bertrand Tavernier tuhoaa elokuvastaan tehdyn kerettiläisen filmikopion Aki Kaurismäen punaisella kirveellä.

25-vuotiaan elokuvafestivaalin juhlinta jatkuu ensi viikolla Teemalla. Samaan aikaan Sodankylän festivaalin kanssa nähdään perjantaina 18.6. Peter von Baghin upouusi dokumentti Sodankylä ikuisesti: elokuvan vuosisata. Sen runkona ovat festivaalin legendaariset aamukeskustelut ohjaajien kanssa.

Lisätietoa ohjelmasta

Kohtauksia keskiyön auringon alla. Ohjaus: Marjaana Mykkänen, YLE 1987.

Suosittele240 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Sodankylä ikuisesti: elokuvan vuosisata

Peter von Baghin koostama puolitoistatuntinen dokumentti Sodankylän elokuvajuhlien 25 vuodesta. Punaisena lankana kulkevat festivaalin legendaariset aamukeskustelut kansainvälisten vieraiden kanssa.

Dokumenttielokuvan klassikot

Teema ylpeänä esittää: laaja sarja dokumenttielokuvan klassikoita Nanookista Muhammad Aliin. Elokuvat on valinnut ja ne esittelee Peter von Bagh.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook