YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kino Klassikko

Komedia meistä ihmisistä (S)

Julkaistu keskiviikkona 23.05.2012 0 kommenttia 172 suositusta

sunnuntai 24.2. klo 18.00

Frank Capran Komedia meistä ihmisistä (You Can’t Take It With You, 1938) aloittaa Kino Klassikon James Stewart -sarjan. Elokuvan pääosissa ovat Stewartin lisäksi Jean Arthur, Lionel Barrymore, Edward Arnold ja Ann Miller. Komedia kuuluu Capran hienoimpiin saavutuksiin, onhan mestariohjaajan humaani ja kunnioittava idealismi siinä vetävimmillään.

Wall Streetillä toimiva talousmaailman mahtimies Anthony Kirby aikoo tehdä suuryrityksestään maailman suurimman yksityisen monopolin sotatarvikkeiden alalla. Tämän vuoksi hän aikoo rakentaa uuden jättitehtaan, mutta hankkeen tiellä on yksi iäkäs jääräpää, joka ei myy tonttiaan ja kotitaloaan mistään hinnasta.

Kirbyn poika Tony toimii varajohtajana isänsä yrityksessä ja on rakastunut sihteeriinsä, samaisen esteeksi muodostuneen Vanderhofin suvun tyttäreen Aliceen. Tämän isoisä johtaa omaa yritystään, erilaisia keksintöjä värkkäävää pientä nyrkkipajaa, aivan eri tavoin kuin Kirby ja pitää työntekijänsä tyytyväisinä. Vanderhofin eriskummallinen suku puuhailee kaikkea omiaan samalla kun ahne vanhempi Kirby lähettää välikäsien kautta verottajan ja FBI:n heidän kimppuunsa.

Vaikka tarina perustuu ulkopuoliseen lähteeseen, Pulitzerillakin palkittuun Broadway-näytelmään, muodostuu elokuvasta nimenomaan Capran ja hänen käsikirjoittajansa Robert Riskinin näkemys siitä, millainen amerikkalaisen yhteiskunnan pitäisi olla. Samalla he myös paljastavasti näyttävät kuinka tämän ihanteen eri piirteitä käytetään väärin ja omiin itsekkäisiin tavoitteisiin.

Elokuva rinnastaa yritysmaailman erilaiset metodit ja yrityskoot, tarkkailee tehokkuutta ja vastuuta, voiton maksimointia ja yhteiskunnan parasta sekä kuria ja luovuutta. Vaikka Capran idealismia voi usein luonnehtia naiiviksi, tavattoman tenhoavasti hän kuitenkin peräänkuuluttaa niitä oikeita amerikkalaisia arvoja ja ihmisten silkan hyvyyden sekä toisten kunnioittamisen ja auttamisen tärkeyttä erilaisten ismien ja rahantavoittelun sijasta. Ja jännittävästi Capran sanomalla on kaikupohjansa jopa 2010-luvun Suomessa.

Komedia meistä ihmisistä sai parhaan elokuvan ja ohjauksen Oscarit, eikä syyttä. Capran varma ja tyylikäs ohjaus sekä pikkuosia myöten erinomaiset näyttelijät takaavat kerronnallisen luistavuuden.

Elokuva on esitetty edellisen kerran televisiossa 19.8.2012.

Lisätietoa ohjelmasta

Komedia meistä ihmisistä (You Can't Take It With You, USA 1938) O: Frank Capra. N: Jean Arthur, James Stewart, Lionel Barrymore

Suosittele172 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook