YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Konsta Jylhä 100 vuotta

Julkaistu keskiviikkona 02.06.2010 1 kommenttia 276 suositusta

Tv-arkisto juhlii suomalaisen kansanmusiikin voimahahmon 100-vuotispäivää.

perjantai 20.8. klo 16.45

Konsta Jylhän ansioksi on laskettava myös vuonna 1968 perustettujen Kaustisen kansanmusiikkijuhlien alkuvuosien menestys ja suosio. Jylhä syntyi pelimannisukuun, ja eli koko nuoruutensa musiikin ympäröimänä Keski-Pohjanmaalla. Viulunsoiton hän oppi korvakuulolta seuratessaan vanhempien mestareiden soittoa.

Muusikko ja säveltäjä Konsta Jylhä syntyi Kaustisella 14.8.1910. Hän oli tunnettu pelimanni, joka nousi 1960-luvulla uudelleenlöydetyn kansanmusiikin voimahahmoksi.

Sotien jälkeen Kaustiselle perustettiin pelimanniryhmä, joka kiersi naapurikunnissa ja hiukan kauempanakin juhlatilaisuuksissa esiintymässä. Kvartetissa oli harmonin ja kontrabasson lisäksi kaksi viulua, toisena viulistina Konsta Jylhä. Ryhmän nimeksi vakiintui Purpuripelimannit. Ryhmä nousi koko kansan tietoon Mainos-tv:n ohjelmasta Pitäjien parhaat vuonna 1963, ja seuraavana vuonna pelimannien johtohahmoksi noussut Konsta Jylhä aloitti myös oman säveltäjänuransa.

Nopeaan tahtiin syntyivät ikivihreät Konstan parempi valssi, Kruunu-Marjaanan polska ja Vaiennut viulu. Vuosikymmenen aikana Purpuripelimanneista tuli koko kansan rakastamia esiintyjiä, nykymittapuulla ilmaistuna etnomusiikin supertähtiä, joiden suosio oli yhtä suuri niin kansanmusiikkijuhlilla kuin Ruisrockissa tai Finlandia-talossakin.

TV-arkisto juhlii Konsta Jylhän 100-vuotissyntymäpäivää kahdella ohjelmalla.

Konstan parempi valssi (1967) on tehty ennen kuin Kaustisen kansanmusiikkijuhlat alkoivat, ja siinä tavataan Konsta omassa elinympäristössään ja ystäviensä keskellä.

Konsta Jylhän juhlakonsertti (1971) on pelimannimestarin 60-vuotisjuhla, ja se on kuvattu Kaustisen kansanmusiikkijuhlien yhteydessä vuonna 1970. Juhlakonsertissa soittavat Veikko Järvelä (kontrabasso), Hannu Rauma (viulu), Toimi Uusitalo (harmoni) ja Konsta Jylhä (viulu), ja siinä kuullaan Purpuripelimannien suosituimmat sävelmät ja Konsta Jylhän mietteitä musiikista ja maailmasta.

Jylhä lopetti julkiset esiintymiset 1970-luvun puolivälissä, kun hänen terveytensä alkoi heiketä. Hän kuoli 13.9.1984.

Lisätietoa ohjelmasta

Konstan parempi valssi (1967) Esiintyjät: Konsta Jylhä ja Purppuripelimannit. O: Riitta Degerholm.

Konsta Jylhän juhlakonsertti (1971) Konsta Jylhä ja Purppuripelimannit. Toim. Matti Lehti. Haast. Paavo Helistö.

Löydä lisää:

Konsta Jylhä
Suosittele276 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro

Eri versiot Konstan paremmasta valssista - pelimanni, jazz, orkesteri - kiinnostivat minua suuresti. Vaienneesta viulusta taas muistan sekä Finntrion että Vesa-Matti Loirin version, joista viimeksimainitussa oli Maria Kalaniemi mukana.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook