YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Marja pieni!

Julkaistu torstaina 22.07.2010 1 kommenttia 203 suositusta

Marja pieni! kertoo konttoristin unelmien romahduksesta. Pääroolissa loistaa Liisamaija Laaksonen.

tiistai 21.9. klo 21.50, uusinta su 26.9. klo 22.25

Kotimainen harvoin nähty Marja pieni! on todellinen naisten elokuva: sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Eija-Elina Bergholm, toisena kuvaajana Kari Sohlbergin rinnalla on työskennellyt Pirjo Honkasalo, ja pääroolissa Liisamaija Laaksonen tekee yhden uransa väkevimmistä suorituksista.

Elokuva kertoo konttorissa työskentelevästä Marja Marosesta, joka suhtautuu ylemmyydentuntoisesti kollegoihinsa. Hän on ”täyttymättömien unelmien uuttera vanki”, kuten elokuvan alussa todetaan. Hän seurustelee rakennusfirman toimitusjohtajan pojan Jukka Nyholmin kanssa, ylpeilee ulkomaanmatkoillaan ja käyttäytyy häikäilemättömästi edetäkseen urallaan.

Isän kuoleman jälkeen Marjan unelmat alkavat pala palalta hapertua, suhde sulhaseen katkeaa ja lopulta hän romahtaa karun arjen edessä. Nainen palaa vanhempiensa kotiin Hämeenlinnaan, mutta ei löydä elämälleen kiinnekohtia sieltäkään.

Kun Marja pieni! valmistui vuonna 1972, edellisestä täyspitkästä naisen ohjaamasta teatterielokuvasta oli Suomessa kulunut yli kymmenen vuotta. Ohjaaja Eija-Elina Bergholm työskenteli tuolloin Televisioteatterissa, ja käsikirjoittajana hän oli osallistunut sekä silloisen miehensä Timo Bergholmin esikoiselokuvaan Punahilkka (1968) että Jörn Donnerin elokuvaan Anna (1970). Marja pienen jälkeen Eija-Elina Bergholm on ohjannut Jörn Donnerin kirjaan pohjautuvan elokuvan Angelan sota vuonna 1984.

Jarmo Heikkisen haastattelussa ohjaaja kertoo Marja pienen valmistumisvaiheista.

Elokuva on kielletty alle 15-vuotiailta.

Lisätietoa ohjelmasta

Marja pieni! (Suomi, 1972) Ohjaus Eija-Elina Bergholm. Nimiroolissa Liisamaija Laaksonen, muissa osissa Hannu Lauri, Elvi Saarnio, Leena Häkinen ja Irma Martinkauppi. K15

TV-arkiston vieraana Eija-Elina Bergholm (2010). Toimittaja Jarmo Heikkinen.

Suosittele203 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro

Loppuun asti en ehtinyt katsoa nukkumaanmenon takia, mutta oli tuo kiinnostava draama. Kuka tahansa voi romahtaa läheisensä mentyä pois.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook