YLE Teema

 

Kino Klassikko

Köysi (12)

Julkaistu maanantaina 04.02.2013 2 kommenttia 79 suositusta

sunnuntai 13.10. klo 18.00

Kino Klassikon dekkarisarja jatkuu Alfred Hitchcockin vuonna 1948 valmistuneella elokuvalla Köysi (Rope). Se muistetaan ennen kaikkea ainutlaatuisena teknisenä kokeiluna, mutta ei kannata unohtaa sen ansioita tyylikkäänä kamarijännärinä.

Köysi kertoo kahdesta opiskelijasta, jotka murhaavat kumppaninsa ja piilottavat ruumiin kattohuoneistoonsa. Heillä ei ole kummempaa motiivia kuin jonkinlainen oman yli-ihmisyytensä todistaminen, niinpä he samana iltana järjestävät pienet juhlat arkkuun kätketyn ruumin ympärille, vierainaan uhrin vanhemmat, morsian ja entinen opettaja.

Köysi on varhainen kokeilu reaaliajasta: elokuva kestää täsmälleen samat 80 minuuttia kuin sen tapahtumat. Lisäksi Hitchcock on yrittänyt kuvata sen yhdellä otolla, ilman leikkausta, ikään kuin elokuva olisi jopa kuvattu samaisen 80 minuutin aikana. Käytännössä Hitchcock joutui kuvaamaan elokuvan noin kymmenen minuutin ottoina, koska kameraan piti aina sen jälkeen vaihtaa uusi filmi. Nuo leikkauskohdat Hitchcock kuitenkin häivytti näkyvistä päättämällä ja aloittamalla otot jonkun henkilön selästä.

Tämä teknisesti kiehtova ja ainutlaatuinen kokeilu jätti varjoonsa elokuvan muut erityispiirteet Hitchcockin uralla. Se oli Hitchin ensimmäinen värielokuva ja hänen oman tuotantoyhtiönsä ensimmäinen elokuva.

Köysi oli myös Hitchin ensimmäinen elokuva James Stewartin kanssa. Yhteistyö huipentui kymmenen vuotta myöhemmin elokuvaan Vertigo.

Lisätietoa ohjelmasta

Köysi (Rope), USA 1948. O: Alfred Hitchcock. N: James Stewart, John Dall, Farley Granger.

Suosittele79 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Tekstitys olisi ollut mukava.

Anonyymi

Ovatkohan TV:si asetukset kohdallaan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook