YLE Teema

 

Sunnuntaimatinea

Kuhle Wampe

Julkaistu maanantaina 29.11.2010 0 kommenttia 176 suositusta

sunnuntai 23.1. klo 13.00

Bertolt Brechtin propagandanäytelmän filmatisointi on olennainen pala Saksan 1930-luvun alun poliittista maisemaa. Kuhle Wampe on kiistelty ja kuuluisa, tekoaikansa Saksan taloudellisia ja yhteiskunnallisia oloja radikaalista vasemmistolaisvinkkelistä tarkastellut elokuvaharvinaisuus.

Kuhle Wampe on kuvaus työttömyydestä Weimarin tasavallan aikaisessa Saksassa. Elokuvan käsikirjoituksesta vastasi Bertolt Brecht, joka myös ohjasi elokuvan loppukohtauksen, kun muusta ohjauksesta vastasi Slatan Dudow. Elokuva oli vahvassa suosiossa vasemmistonuorten keskuudessa jo ennen ilmestymistään, ja he tarjoutuivat vapaaehtoisiksi joukkokohtauksiin. Paljon kohua julkaisunsa yhteydessä herättänyt elokuva joutui ensin sensuurin hampaisiin, koska sen sanottiin halveksivan vallitsevia oloja, päättäjiä ja uskontoa. Päätöstä kuitenkin protestoitiin voimakkaasti, ja myönnytyksenä elokuvasta tehtiin leikattu versio. Alkuperäinen versio kuitenkin sai esitysoikeuden myöhemmin sodan jälkeen.

Slatan Dudowin vuonna 1932 ohjaamassa elokuvassa nuori nainen saapuu lyötyjen ja masentuneiden nuorten työläisten telttakylään innostamaan heitä vasemmiston riveihin. Elokuva huipentuu kiihkeään keskusteluun kahvin maailmanmarkkinoista, talouskriisistä ja kohtalonkysymyksestä - kuka muuttaisi maailman?

Lisätietoa ohjelmasta

Kuhle Wampe, oder: Wem gehört die Welt?, Saksa 1932, Ohjaus: Slatan Dudow, Käsikirjoitus: Bertolt Brecht

Suosittele176 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook