Kuinka ajatus parantaa?
Julkaistu keskiviikkona 07.09.2011 0 kommenttia 184 suositusta
Hoivaaminen ja lääkitseminen kuuluvat ihmisyyteen ja tiedetään myös, että monilla kädellisillä eläimillä on pyrkimystä lääkitä aineilla. Lääketieteen kehittyessä ihminen on pyrkinyt parantamaan tauteja yhä nopeammin ja tehokkaammin lääkkeillä.
Monet taudit paranevat itsestään, mutta silti lääkitään. Ihminen kokee parantuvansa, kun saa tervehdyttävää ainetta, jonka uskoo auttavan. Tutkimuksissa on todettu, että plasebolääkkeillä tai lumelääkkeillä on myös vaikutusta. Plasebolääkkeiden vaikutusmekanismeista tiedetään, mutta sen hyödyntäminen lääketieteessä on vielä alkuvaiheessa.
Voiko ajatus parantaa? –tiedekeskustelussa puhutaan siitä, miten ja millaisissa taudeissa mielen voimaa voitaisiin hyödyntää. Arno Kotron kanssa aiheesta keskustelevat kipulääketieteen professori Eija Kalso, psykiatrian professori Jyrki Korkeila, lääketieteen etiikan dosentti Pekka Louhiala ja terveyssosiologian professori Markku Myllykangas.
Lisätietoa ohjelmasta
Tuottaja Johanna Reen, tuotanto YLE Tiede.
Lähetä linkki
Katso myös...
Mielen salattu voima
Kolmiosainen tanskalainen tiededokumentti Mielen salattu voima tutkii, miten usko vaikuttaa mieleen. Voiko ihmisellä olla kuudes aisti, entä tietoisuus ilman aivotoimintaa?
Antti Revonsuo ja tajunnan ihme
Tajunnantutkimuksen kärkikaartiin kuuluva suomalainen Antti Revonsuo tutkii muuttuneita tajunnantiloja. Ohjelmassa pyritään selittämään, mitä ihmiselle tapahtuu flow'ssa, meditaatiossa, hypnoosissa, unessa, runners high'ssa ja silloin kun ihminen joutuu zombi-tilaan.
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut