YLE Teema

 

Historiadokumentti

Kun itäblokki murtui

Julkaistu perjantaina 09.09.2011 0 kommenttia 147 suositusta

tiistaisin 24.7. alkaen klo 23.05

Kun itäblokki murtui on viisiosainen dokumenttisarja itäblokin lopusta ja rautaesiripun murtumisesta. Euroopan lähihistoriasta kertovan sarjan päähenkilöt ovat tavallisia ihmisiä, jotka joutuivat keskelle maanosansa suuria myllerryksiä. Kussakin jaksossa kerrotaan yhden itäblokkiin kuuluneen maan dramaattisesta muutoksesta yhden tuntemattoman sankarin kautta. Yhdessä heidän tarinoistaan kasvaa kertomus siitä, miten Eurooppa muuttui ja maanosaa jakanut rautaesirippu revittiin alas.

Sarjan päähenkilöitä on viisi. Venäläinen Aleksander oli Mihail Gorbatshovin ja perestroikan ajan virallinen valokuvaaja; Henryka oli gdanskilainen ratikkakuski ja Solidaarisuus-liikkeen varhainen sankari; Bella oli unkarilainen rajavartija, joka antoi itäsaksalaisten pakolaisten kävellä rajan yli Itävaltaan elokuussa 1989; Dan oli Ceausescujen pikaoikeudenkäynnin virallinen syyttäjä Romaniassa joulukuussa 1989 ja Loreta oli 23-vuotias liettualaistyttö, joka jäi neuvostopanssarin alle Vilnassa tammikuussa 1991.

Sarjassa haastatellaan myös poliitikkoja, pääministereitä ja presidenttejä, mutta pääosassa ovat tavalliset eurooppalaiset, jotka tekivät historiaa.

Osa 1. Venäjä: Perestroikan kuvaaja

Osa 2. Puola: Ratikkakuskin solidaarisuus

Osa 3. Unkari: Rautaesiripun vartija

Osa 4. Romania: Ceausescujen syyttäjä

Osa 5. Liettua: Tyttö ja panssarit

Lisätietoa ohjelmasta

Toimittaja: Thomas Kleinwächter, Ohjaus: André Böhm
Tuotanto: LE Vision Film- und Fernsehproduktion GmbH & East Silver, Saksa, 2009

Löydä lisää:

kommunismi, Itäblokki
Suosittele147 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook