YLE Teema

 

 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
 • Suosittelu lisätty!
Kino Klassikko

Kunnian mies (7)

Julkaistu maanantaina 25.03.2013 0 kommenttia 58 suositusta

torstai 1.8. klo 22.45

Kuudella Oscarilla palkittu draama Thomas Moresta, joka hartaana katolisena alkoi vastustaa Englannin kuninkaan Henrik VIII:n avioliittojen sarjaa. Fred Zinnemannin ohjaaman elokuvan pääosassa on Paul Scofield. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Wendy Hiller, Robert Shaw, Susannah York, John Hurt ja Orson Welles.

Lähes joka vuosi Oscarien jakotilaisuudessa yksi elokuva nousee ylitse muiden ja kahmii merkittävimmät palkinnot. Aina silloin tällöin tämä elokuva on myös yllättäjä; sitä oli Fred Zinnemannin ohjaus Kunnian mies (A Man for All Seasons, Britannia 1966).

Filosofi Thomas Moren ja kuningas Henrik VIII:n välisestä hengen ja vallan yhteenotosta kertova historiallinen draama ei ollut läheskään yhtä kaupallista Oscar-ainesta kuin sen supertähdillä miehitetyt ja yhtä kaikki tasokkaat kilpailijat Kuka pelkää Virginia Woolfia ja Tykkivene Jangtse-joella. Mutta niin vain Kunnian mies nappasi peräti kuusi Oscaria: parhaan elokuvan, ohjauksen, miespääosan, käsikirjoituksen, kuvauksen ja puvustuksen palkinnot.

Kunnian mies on myös mainio vastaväite niille mielipiteille, joiden mukaan Oscar-palkinnot eivät koskaan merkitse laatua. Se on hienosti tehty spektaakkeli, jonka kuvallinen mahtavuus välttää pinnallisen koreilun ja jossa hieno näyttelijätyö ja ajatuksekkaat teemat yhdistyvät perinteisen Hollywood-elokuvan notkeaan tarinan kertomisen taitoon.

Thomas More synnytti filosofina sanan utopia samannimisessä kirjassaan. Oppinut humanisti loi myös merkittävän poliittisen uran: hän toimi muun muassa lordikanslerina. Mutta hartaana katolisena Moren ihanteet ja uskonnolliset näkemykset joutuivat lopulta avoimeen ristiriitaan protestanttisuuteen taipuvaisemman, vaimojaan vaihtavan kuningas Henrik VIII:n oikukkaan mielivallan kanssa.

Morea esittävä, uransa enimmäkseen teatterissa luonut Paul Scofield sai yhden elokuvan Oscareista. Muissa tärkeissä osissa nähdään muun muassa Robert Shaw, Wendy Hiller, Leo McKern, Susannah York, John Hurt ja Orson Welles.

(Esittely: Vesa Nykänen)

Lisätietoa ohjelmasta

Kunnian mies (A Man for All Seasons), Britannia 1966. O: Fred Zinnemann. N: Paul Scofield, Wendy Hiller, Robert Shaw, Orson Welles, John Hurt, Susannah York.

Suosittele58 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

McCabe ja Mrs. Miller (16)

Mestariohjaaja Robert Altmanin ainutlaatuinen, realistinen western, jossa peluri ja ilotyttö perustavat yhteisen kapakan lumiseen kaivoskaupunkiin. Pääosissa Warren Beatty ja Julie Christie.

25.5. Teemalauantai: Brando!

Lokakuussa 1967 Marlon Brandoa kuljettanut lentokone laskeutui Seutulaan. Mitä suomalaiset ajattelivat kuulusta Unicef-lähettiläästä? Mitä Brando ajatteli Suomesta? Dokumentin jälkeen nähdään Arthur Pennin elokuva Armottomat, pääosissa Brando, Jane Fonda ja Robert Redford.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook