YLE Teema

 

Kino Ranska

Kuolemaantuomittu on karannut

Julkaistu perjantaina 08.10.2010 0 kommenttia 192 suositusta

Henki kulkee missä tahtoo.

sunnuntai 5.12. klo 13.20

Nuori ranskalainen vastarintaliikkeen jäsen Fontaine on juuri vangittu. Matkalla kuulusteluun hän yrittää paeta Gestapolta mutta ei onnistu. Haavoittuneena hänet suljetaan pieneen selliin, josta tulee hänen rajattu maailmansa.

Robert Bressonin elokuva Kuolemaantuomittu on karannut (Un condamné à mort s'est échappé) on André Devignyn tositarinaan pohjautuva pakotarina. Se etenee rauhalliseen tahtiin Fontainen kertomana, ja elokuva koostuu pääosin hänen ajatuksistaan. Paon suunnittelu ja elossapysymisen halu pitävät päivät täysinä. Kärsivällisesti nuori mies kerää pakovälineitä, puurtaa ja pinnistelee. Eräänä päivänä selliin tulee toinen vanki. Onko hän Gestapon kätyri vai voiko Fontaine luottaa poikaan?

Elokuva valmistui vuonna 1956. Bresson oli pian esiin murtautuvien, vielä silloin kriitikkoina toimineiden Ranskan uuden aallon ohjaajien harvoja kotimaisia esikuvia. Hän oli oman tiensä kulkija, jonka minimalistinen ilmaisu vaikutti suuresti muun muassa Godardin elokuvanäkemykseen.

Elokuvan alaotsikko kuuluu "Tuuli puhaltaa missä tahtoo" - tai "Henki kulkee missä tahtoo".

Kuolemaantuomittu on karannut oli ensimmäinen elokuva, jossa Bresson käytti pelkästään amatöörinäyttelijöitä. Realistisen roolityön Fontainena tekee pariisilainen filosofian opiskelija Francois Leterrier.

Elokuva esitettiin edellisen kerran Teemalla helmikuussa 2009.

Lisätietoa ohjelmasta

Kuolemaantuomittu on karannut (Un condamné à mort s'est échappé ou Le vent souffle où il veut), Ranska 1956, 99 min. Ohjaus Robert Bresson. Pääosassa Francois Leterrier, Charles Le Clainche, Maurice Beerblock, Roland Monod, Jacques Ertaud ja Jean Paul Delhumeau.

Suosittele192 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Nainen on aina nainen

Jean-Luc Godardin leikkisä uuden aallon musikaali lapsen haluavasta stripparista, poikaystävästä ja kolmannesta pyörästä. Pääosissa Anna Karina, Jean-Paul Belmondo ja Jean-Claude Brialy.

Laittomat

Kolme amatööriä tädin rahoja rosvoamassa. Jean-Luc Godardin leikittelevän kevyt uuden aallon mestariteos on vaikuttanut niin Kaurismäkeen kuin Tarantinoon.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook