YLE Teema

 

Lahjapaketit

Lahjapaketti: Selviytymistarina

Julkaistu keskiviikkona 02.11.2011 0 kommenttia 146 suositusta

"Sä Mikko paranet tästä, sun ei kuulu olla loppuelämääsi sairaseläkkeellä"

Lahjapaketti: Selviytymistarina

tiistai 3.1. klo 10

Lahjapaketissa koskettava dokumenttisarja Selviytymistarina nähdään kokonaisuudessaan. Ja paketti jatkuu dokumenttisarjalla Minä ja mun äiti, jossa äitiä ja tyttäriä erottavat erilaiset valinnat ja he yrittävät selvitellä toisilleen omia näkemyksiään. 

Selviytymistarina kertoo nuorista, jotka ovat selviytyneet mielenterveyden ongelmistaan. Jaksojen aiheina: paniikkihäiriö, skitsofrenia, anorexia, kaksisuuntainen mielialahäiriö, peliriippuvuus ja vaikea masennus.

Nuorten mielenterveysongelmista puhutaan ja syitä etsitään. Usein nuoret piilottelevat ongelmiaan ja haluavat suojella vanhempiaan, kantavat taakkansa yksin. Tässä tv-sarjassa keskitytään paranemiseen. Nuoret kertovat selviytymistarinansa itse: mikä auttoi tai helpotti, mitä he olisivat toivoneet muiden sanovan vai tekevän. Joskus riittää yksi ihminen tai lause, joka auttaa selviytymisen alkuun.

"Mä vaan toivoin, että ois ollu joku, joka ois tullu mun kanssa, mun ehdoilla" (Sini)

Osa 1: Mikko ja kaksisuuntainen mielialahäiriö.
Mikon pää on täynnä puhetta. Mielialat vaihtuvat maniasta masennukseen. Epäonnistuneiden hoitojen ja rimpuilujen jälkeen: "Sä Mikko paranet tästä, sun ei kuulu olla loppuelämääsi sairaseläkkeellä."

Osa 2: Sini ja paniikkihäiriö
Ensin Sini luuli kuolevansa. Äidin oli vaikea uskoa, että sosiaalinen tytär ei pystynyt lähtemään edes ulos asunnostaan. Pienin askelin, ystävien ja perheen tukemana, pelko hälvenee.

Osa 3: Meng ja peliriippuvuus
Koko palkka peliautomaatteihin, kun kotona odotti nuori vaimo ja vastasyntynyt vauva. Mengin kovia kokeneen perheen tuki ja yhtenäisyys on pitänyt miehen poissa houkutuksista.

Osa 4: Alica ja skitsofrenia
Alica viilteli itseään koulun rappusissa, kukaan ei pysähtynyt. Nyt sairaudella on nimi: "Mä haluan kertoo koko maailmalle, että mulla on skitsofrenia. Mä en häpee sitä. Jollain on diabetes, mulla on skitsofrenia."

Osa 5: Kim ja vaikea masennus
"Mä lapsena vaan toivoin, että olisin äkkiä aikuinen ja pääsisin pois.” Kimin lapsuus sairaan äidin tukijana oli raskas. Nyt oman perheen ja teatterin avulla Kim kulkee kohti parempaa.

Osa 6:Sirpa ja anoreksia
Sirpa halusi näyttää maailmalle, miten paha olo hänellä oli ja lakkasi syömästä. "Aloin parantua, kun uskalsin päästää siitä anoreksiasta irti". Nyt syksyn esikoiskirjailija pohtii naiseutta ja ruumiillisuutta toisin.

 

Minä ja mun äiti on Pohjoiseurooppalainen dokumenttisarja äidin ja tyttären suhteesta. Se kertoo neljä erilaista tarinaa, joissa kussakin äitiä ja tytärtä erottavat erilaiset valinnat – mm. uskonnon, ajankäytön tai elämäntavan suhteen.

Jokaisessa osassa äiti ja tytär tekevät automatkan, jonka aikana valintoja selvitellään, suu puhutaan puhtaaksi ja tunteet nousevat pintaan. Sarjan ensimmäisessä osassa ruuhkavuosia elävä tytär kaipaa äitiään, jonka arjen täyttävät uusi mies ja firma.
Seuraavien jaksojen tyttäristä yksi kritisoi äitinsä väkivaltaisia miessuhteita, yksi on karkotettu mormoniyhteisöstä ja toinen taas on kääntynyt muslimiksi.

Osa 1: Pilvi ja Lelle. Ruuhkavuosia elävä tytär kaipaa äitiään, jonka arjen täyttävät uusi mies ja firma. Automatkalla halki räntäsateisen Suomen naiset puhuvat suunsa puhtaaksi.

Osa 2: Anne ja Kirsten. Mormonikirkko käänsi Annelle selkänsä tämän erottua miehestään. Tämän jälkeen Anne on ajautunut väkivaltaisiin parisuhteisiin. Nyt Anne puhuu äitinsä kanssa naiseksi kasvamisesta mormonikirkon varjossa.

Osa 3: Malene ja Dorte. 50-vuotiaaksi Dorte on tehnyt mitä on käsketty. Tytär Malene olisi halunnut nähdä äitinsä irtautuvan kiireisen työn, kolmen lapsen ja sairaan miehen muodostamasta oravanpyörästä jo kauan sitten.

Osa 4:Laura ja Liduin. Katolisen perheen tytär on kääntynyt muslimiksi. Kirkkokuorossa laulava äiti ei tyttären valintaa ymmärrä. Tytär kaipaa hyväksyntää ja äidin lämpöä.

Lisätietoa ohjelmasta

Selviytymistarina on nähty YLE Teemalla edellisen kerran syksyllä 2011, tuotanto YLE Oppiminen ja tiede.

Minä ja mun äiti (Jag och min mamma) yhteistuotanto: YLE, DR, Tanska ja IKON, Hollanti. Sarja on nähty YLE Teemalla edellisen kerran syyskuussa 2011.

Suosittele146 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook