YLE Teema

 

Lahjapaketit

Lahjapaketti: Unelmien rannat

Julkaistu keskiviikkona 02.11.2011 0 kommenttia 143 suositusta

tiistai 27.12. klo 10.00

Ihanaa rantaelämää 60-luvulta ja naisen vartalon vapautumisen ja bikinien kulttuurihistoriaa sekä Bikini-saaren asukkaiden unohdettua lähihistoriaa. Lopuksi vielä rantakomedia Bikini Beach.

Lahjapaketin aloittaa viisiosainen ranskalainen dokumenttisarja Unelmien rivierat, joka kertoo 1960-luvun legendaarisista rannoista: Copacabanasta, Malibusta, Saint Tropez'sta, Caprista ja Daytona Beachista.. Siinä aurinkolasien takaa poseeraavat filmitähdet, kyttäväät paparazzit, lihaksikkaat surffaripojat, kuvankauniit mallitytöt ja luksushotellit...

Jaksossa Cobacabana vieraillaan Rion upeillahiekkarannoilla. Ipaneman kulmilla syntynyt ”rakkauden kieli” bossa nova kertoi uudella tavalla kaihoisasta rakkaudesta ja aistillisuudesta, ja vuonna 1963 hitti "Ipaneman tyttö" valloitti maailmaa. Dokumentissa palataan mosaiikilla aaltomaiseksi kuvioidulle rantatielle, katsotaan arkistofilmien bikinikaunottaria hiekkarannoilla ja kuullaan tarinoita bossa novan synnystä.

Surffikulttuuri pääkaupunki Malibu on tuonut mieleen aina 1960 luvulta Beach Boysit, bikinit, pronssinpaahteiset ihot sekä lainelaudat ja täydellisen aallon odotuksen.

Ranskan Rivieran helmi Saint Tropez oli sisäpiirin salaisuus, kunnes seksisymboli BB ja uuden aallon elokuvien kuvaukset muuttivat sen kalastajakylästä kauniiden ja rikkaiden leikkikentäksi.

Capri edustaa la dolce vitan antimia, joita muun muassa Grace Kelly ja Audrey Hepburn tulivat maistelemaan. Jet setiin on kuulunut myös italialainen glamourin ikoni Sophia Loren.

Floridan auringon alla olevasta Daytona Beachistä  tuli pyhäkkö sille Amerikalle, joka kieltäytyy hiljentämästä vauhtia. Siellä myös Steve McQueen ajeli Mustangia vuoden 1968 elokuvassa Bullitt.

 

Dokumentti Bikinivallankumous kertoo, kuinka vuonna 1946 Pariisissa esiteltiin bikinit ja kaukaisella Etelämeren saarella tehtiin ydinkoe. Dokumentti  kuljettaa rinnakkain naisen vartalon vapautumisen ja bikinien kulttuurihistoriaa sekä Bikini-saaren asukkaiden unohdettua lähihistoriaa. 

Dokumentin kertomus alkaa vuodesta 1946, Bikini-saaren ydinkokeesta ja bikinien ensiesittelystä Pariisissa. Mukana on runsaasti arkistomateriaalia bikinileffoista päivänpolttaviin muoti- ja atomiuutisiin. Haastateltavana on muun muassa bikinimalleja, ”bikinitieteilijä”, Itsy Bitsy Teenie Weenie -kappaleen säveltäjä Paul Vance, muotihistorioitsijoita, bikinien suunnittelijoita sekä Bikini-saaren asukkaita ja heidän asioidenhoitajansa.

Bikini-saaren asukkaat siirrettiin kodeistaan ihmiskunnan suuremmaksi hyväksi, ja heidät unohdettiin. Sana "bikini" on sama kaikissa kielissä, mutta Bikini-saaren asukkaat eivät käytä bikinejä.

Lahjapaketin päättää 1960-luvun rantaleffa Bikini Beach, jonka pääosissa paahtuvat Annette Funicello ja Frankie Avalon. Bikini Beach on täynnä poppia, hiekkarantoja ja bikinejä. 1960-luvun teinitähdet Annette Funicello ja Frankie Avalon esittävät pääosia komediassa, jossa miljonääri yrittää todistaa simpanssinsa amerikkalaista teiniä älykkäämmäksi. Elokuvan on ohjannut William Asher vuonna 1964.

Lisätietoa ohjelmasta

Unelmien rivierat (Les Plages Mythiques des Années 60) Ohjaajat: Emmanuelle Nobècourt ja Samuel Lajus. Tuotanto: Program33, ARTE GEIE , Ranska, 2010

Bikinivallankumous (Bikini Revolution), ohjaus Albert Knechtel, 52 min. Saksa & Brasilia 2009.

Bikini Beach (USA 1964). Pääosissa Annette Funicello ja Frankie Avalon. Ohjaus William Asher.

Suosittele143 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook