YLE Teema

 

Kino Suomi

Laituri (7)

Julkaistu torstaina 24.04.2014 0 kommenttia 18 suositusta

Eino Ruutsalon kokeellisessa komediassa irvaillaan luovalle työlle ja seksin vapautumiselle.

torstai 15.5. klo 22.00

Laiturissa nuori Matti Ruohola esittää modernia kirjailijaa, joka hakee inspiraatiota lomahotellista ja maaseudun rauhasta. Holtiton ryyppäily ja taiteilijaelämä ovat kuluttaneet hänet tyhjiin. Maallakin hänen on aluksi vaikea keskittyä työhön, sillä hänellä syttyy romanssi naapuritaloon aviomiestään paenneen nuoren naisen kanssa.

Elokuva tarttuu ajankohtaisiin puheenaiheisiin: taiteilijamyyttiin, luovan työn kummallisuuksiin, moderniin kirjallisuuteen ja taiteeseen, alastomuuteen ja seksuaaliseen vapautumiseen. Elokuvassa jopa mainitaan samaan aikaan tuotannossa ollut ”nudistielokuva” Väreitä (1965), joka nähtiin Kino Suomen 1960-lukusarjassa jo helmikuussa.

Laiturin jälkeen Ruutsalo keskittyi vain lyhytelokuviin ja mainoksiin. Vuoden 1982 Havis Amanda – Helsingin kaunotar oli ainoa poikkeus myöhemmällä uralla: se on kokopitkä montaasielokuva, jossa yhdistellään draamaa, dokumenttia ja kaupunkikuvausta.

Kaikki elokuvan esiintyjät olivat amatöörejä, mutta Matti Ruoholasta tuli itseoppinut näyttelijä, joka loi pitkän uran elokuvissa, tv:ssä ja teattereissa. Vuonna 1940 syntynyt Ruohola on pysytellyt poissa julkisuudesta jo parikymmentä vuotta.

Lisätietoa ohjelmasta

Laituri (1965) Rooleissa Matti Ruohola, Ulla Markkula, Yrjö Tähtelä, Riitta Larjanko, Leena Valasmo, Tuuli Sahenkari, Juha Soisalo, Kirsti Moberg, Tuula Lappalainen ja Saga Dahlstedt. Ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus, leikkaus, lavastus: Eino Ruutsalo. Tuotanto: Eino Ruutsalo.

Suosittele18 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook