YLE Teema

 

Kino Klassikko

Lakko (12)

Julkaistu keskiviikkona 04.04.2012 0 kommenttia 159 suositusta

sunnuntai 15.4. klo 18.00

Kino Klassikon Sergei Eisenstein -sarja alkaa esikoistyöllä Lakko vuodelta 1924. Jo aiemmin erilaisia elokuvakokeiluja tehnyt Eisenstein on kertonut tarkoittaneensa elokuvansa osaksi kahdeksanosaista vallankumousta käsittelevää sarjaa, mutta muut osat jäivät lopulta tekemättä. Suuriin massoihin keskittyvää Lakkoa pidetään yleisesti yhtenä vaikuttavimmista esikoiselokuvista koskaan. Se on kuitenkin jäänyt pienemmälle huomiolle johtuen vuonna 1925 ilmestyneestä Panssarilaiva Potemkinista ja sen mukanaan tuomasta suosiosta.

Kuudesta osasta koostuvan Lakon tapahtumat alkavat tehtaalta, jossa työntekijät kärsivät huonoista työolosuhteista, mutta johto ei tähän suostu ottamaan kantaa vaan vaatii kovempaa työpanosta. Ilmapiiri kiristyy entisestään, kun yksi työntekijä tappaa itsensä aiheettomien syytösten takia. Muiden työntekijöiden mitta on täynnä ja he päättävät marssia ulos tehtaalta väkivalloin. Kaupunkilaisten suosioon päässeet rohkeat työntekijät eivät suostu palaamaan tehtaaseen ennen kuin vaatimuksiin myönnytään.

Lisätietoa ohjelmasta

(Statška, Neuvostoliitto 1924) O: Sergei Eisenstein. N: Ivan Kljukvin, Aleksandr Antonov, Grigori Aleksandrov, Mihail Gomorov, Maksim Štrauh

Suosittele159 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Panssarilaiva Potemkin (12)

Sergei Eisensteinin kuuluisin, kerronnaltaan ja ilmaisuvoimaltaan uraauurtava elokuva kertoo laivaston merimiesten kapinasta Odessassa 1905.

Aleksanteri Nevski (12)

Sergei Eisensteinin suurteos venäläisestä ruhtinaasta, joka 1200-luvulla johti resupekkaisen armeijansa taisteluun maahan tunkeutuvia saksalaisritareita vastaan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook