YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Lannistumaton Luke (16)

Julkaistu tiistaina 19.02.2013 2 kommenttia 67 suositusta

maanantai 13.5. klo 23.35

Taas syödään kananmunia ja kärsitään kommunikaatio-ongelmista: Paul Newman näyttelee pääosaa kaikkien aikojen parhaisiin vankilakuvauksiin lukeutuvassa elokuvassa Lannistumaton Luke (Cool Hand Luke, 1967). Stuart Rosenbergin tyylikäs ohjaustyö tarkkailee taitavasti kerrotun tarinansa puitteissa ihmisen tarvetta myyttien ja sankarikuvien luomiseen.

Paul Newmanin esittämä Luke Jackson tuomitaan kahdeksi vuodeksi kahlejengiin pysäköintimittarien särkemisestä. Hän kohtaa vankilassa niin vartijoiden kuin vankien muodostamat tiukan hierarkkiset ryhmät ja hankkii kapinoinnillaan vankien kunnioituksen ja vartijoiden vihat.

Vangit alkavat suorastaan palvoa Lukea. Samastumalla häneen he tuntevat itsekin kapinoivansa totalitaarista vankilajohtoa vastaan. Lukesta alkaa kasvaa myytti, josta vangit saavat voimaa omaan surkeaan elämäänsä. Elokuva onkin helppo nähdä Jeesus-allegoriana, varsinkin kun raamatulliset viittaukset ja Kristus-tarinan piirteet opetuslapsineen, ihmetekoineen (kananmunat!) ja lunastuskuolemineen ovat selvästi esillä.

Rosenbergin nasevaa kerrontaa tukevat Conrad Hallin hieno kuvaus ja erinomaiset näyttelijät. Newmanin tukena on tukku erityisesti 1970-luvulla loistaneita karismaattisia sivuosanäyttelijöitä: roolityöstään sivuosa-Oscarin saanut George Kennedy, J.D. Cannon, Strother Martin, Dennis Hopper, Harry Dean Stanton, Anthony Zerbe ja Joe Don Baker.

Kassakaappien murtamisesta kahlejengiin pariksi vuodeksi tuomittu Donn Pearce, jonka romaaniin elokuva perustuu, nähdään yhden vangin, Sailorin, roolissa.

(Esittelyn kirjoitti Vesa Nykänen)

Lannistumattoman Luken ensiesitys Teemalla oli 19.4.2013.

Lisätietoa ohjelmasta

Lannistumaton Luke (Cool Hand Luke), USA 1967. O: Stuart Rosenberg. N: Paul Newman, George Kennedy.

Suosittele67 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Suuri gangsterisota (16)

Ohjaaja Sergio Leone tarttui mestarin eeppisellä otteella Amerikan lähihistorian, rikollisuuden ja kieltolain teemoihin. Liki nelituntisen, eri aikatasoilla suvereenisti liikkuvan elokuvan pääosissa ovat Robert De Niro, James Woods ja Elizabeth McGovern.

McCabe ja Mrs. Miller (16)

Mestariohjaaja Robert Altmanin ainutlaatuinen, realistinen western, jossa peluri ja ilotyttö perustavat yhteisen kapakan lumiseen kaivoskaupunkiin. Pääosissa Warren Beatty ja Julie Christie.

Kommentit

Anonyymi

Aivan uskomaton leffa. Yksi joka on jo lapsuudesta jäänyt mieleen. En oikeen ole mikään newman fani enkä juuri mihinkään "länkkäreihin"viittaavaankaan innostu. Mutta mieleen jäi erityisesti kananmunasyöntikohtaus ja tässä filmissä paulin intensiivinen näyttelijäntyö. katselun arvoinen varmuudella!!!!!

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Aivan uskomaton leffa. Yksi joka on jo lapsuudesta jäänyt mieleen. En oikeen ole mikään newman fani enkä juuri mihinkään "länkkäreihin"viittaavaankaan innostu. Mutta mieleen jäi erityisesti kananmunasyöntikohtaus ja tässä filmissä paulin intensiivinen näyttelijäntyö. katselun arvoinen varmuudella!!!!!

minun mieleen on taas jäänyt se kohtaus kun se nainen pesee sitä autoa

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook