YLE Teema

 

Lapin lääni

Julkaistu tiistaina 11.05.2010 0 kommenttia 243 suositusta

Yleisö on ehdottanut suojelukohteita kahdessa keräyksessä, vuosina 2010 ja 2011. Ehdotuksen nimen jälkeinen vuosiluku kertoo, kummassa keräyksessä ehdotus on saatu - eräitä kohteita on ehdotettu molemmilla kerroilla.

 

Nagujärven vankileiri, Inari (2011)

”Saksalaisten pitämän vankileirin rakennukset ovat romahtamassa. Leirit sijaitsevat niin syrjäisessä paikassa, että irtaimistokin on saanut olla vuodesta 1942 asti paikoillaan. Leirin rakennukset voisi entisöidä.”

 

Liljeqvistin ruoppaaja, Ivalojoen Vaskissuvanto, Inari (2010)

”Insinööri Toivo Liljeqvist rakensi 1940-luvun lopulla ruoppaajan, jonka avulla hänellä oli tarkoitus nostaa Ivalojoen Vaskissuvannon pohjasorasta useita satoja kiloja kultaa. Laite on ainutlaatuinen Lapin kulta-alueilla ja sen vuoksi aiheellinen suojella kulttuurihistoriallisena nähtävyytenä.”

 

 

Ruikan kämppä, Ruikanmukka Ivalojoella, Inari (2010)

”Paikka on yksi Lapin kultahistorian rikkaimmista. Paikalla on huuhdottu kultaa menestyksekkäästi vielä 1980-luvulla Viktor Koivulan ja sittemmin Unto Koivusen toimesta.”

 

Kivekkään höyrykone, Ritakoski Ivalojoella, Inari (2010)

”Höyrykone toimi voimanlähteenä sahalaitoksella, jossa sahattiin lautoja kultahuuhtomoitten tarvitsemien vesirännien sekä muiden rakenteiden tarpeisiin.
Höyrykone on ainutlaatuinen muistomerkki kullanetsijöitten suurista toiveista.”

 

Inarin kirkonkylän alakoulu pihapiireineen (2010, 2011)

”Koulu on rakennettu sodan jälkeen kylän keskeiselle paikalle, juuri koulukäyttöön lahjoitetulle tontille. Rakennus on maakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen rakennus.”

 ”Kolmikerroksinen kerrostalo Juutuanjoen rannalla edustaa kauniisti oman aikansa rakennuskulttuuria. Rakennuksessa voisi toimia esim. inarilaisten kylätalo.”

 

Tivoli-niminen kultamiesten kämppä, Lemmenjoki, Inari (2011)

”Osittain maan sisään kaivettu Tivoli on viimeisiä alkuperäisiä ”kultakämppiä” koko Lemmenjoen kulta-alueella.”

 

Asemaravintola, Kemi (2010)

”Korjauskelpoiseen asemaravintolaan liittyy paljon muistoja. Ravintolassa on vielä jäljellä vanhat junan korkeaselkäiset penkit muistuttamassa menneistä ajoista.”

 

Kemin taidekoulu, Kemi (2010)

”Mielenkiintoinen ja kaunis rakennus, hyvin vanha puutalokompleksi keskellä Kemin kaupunkia, talon omistavalla perikunnalla on pitkät juuret talon historiassa.”

 

Mansikkanokka ja läheinen urheilu- ja pallokenttäalue, Kemi (2011)
”Osittain luonnontilainen lehtomainen rantapuisto hiekkarantoineen pitäisi suojella rakentamiselta. Kaupungin urheilukenttä palloilualueineen on kesät talvet kaikkien kaupunkilaisten vilkkaassa käytössä. Kunpa harvassa suomalaisessa kaupungissa säilynyttä merenrantakaupungin luonnetta ei nyt pilattaisi rakentamisella täällä.”

Pro Mansikkanokka -liikkeen kotisivu

 

Viihdetaiteilija Jope Ruonansuun kotipaikka, Nälli, Kemi (2011)

”Rakennus on alkuperäisessä asussaan pihapiireineen ja ulkorakennuksineen ja yksi Nällin viimeisistä 1920-30 –luvun rakennuksista. Kokonaisuus täytyisi ehdottomasti suojella.”

 

Työväentalo, Veitsiluoto, Kemi (2011)

”Aktiivisessa eläkeläisjärjestöjen ja urheiluseuran käytössä oleva kunnostusta kaipaava talo.”

 

Maulan Baari, Maula, Keminmaa (2010)

”Legendaarinen Maulan Baari avattiin 1963, alun perin Taivalkosken patosiltatyömaan työmaaruokalaksi, sittemmin monen paikallisen ja ohikulkijan keidas.”

 

 

Palsan Getsemane-ateljee, Kittilä (2010)

”Palsan Getsemane-ateljee olisi suojeltava Suomen taidehistorian merkillisimmän taiteilijan ateljeen säilyttämiseksi. Palsan kotitalo tulisi suojella jo senkin vuoksi että se oli ainoa rakennus joka jäi Kittilän kirkon ohella saksalaisilta polttamatta.”

Getsemane oli aiheena Suojele minua -sarjan jaksossa 3/5.

 

Hotelli Pallas, Pallas-Ylläksen kansallispuisto, Muonio (2010)

”Pallas-Ylläksen kansallispuistossa sijaitseva erämaahotelli luontokeskuksineen ylhäällä tunturissa pitäisi kunnostaa ja suojella. Hotellilla on pitkä historia takanaan, ja se on lukuisten hiihtäjien rakastama ja arvostama paikka.”

 

Pellon koulu, Pello (2010, 2011)

”Rakennus on nelikerroksinen ja hyvin massiivinen pieneen maalaistaajamaan. Se edustaa jälleenrakennuskauden äärimmäisen rationaalista funktionalismia ja on erittäin hyvä ja hyvin säilynyt esimerkki Lapin jälleenrakennuskauden rakennuskannasta.”

”Pellon korkein, 1950-luvun alussa rakennettu viisikerroksinen rakennus, josta monilla pellolaisilla lämpimiä muistoja.”

 

Masuuni, Kaaranneskoski, Pello (2011)

”Suomen pohjoisin, vuonna 1804 rakennettu rautamasuuni, josta on edelleen jäljellä luonnonkivistä koottu nelikulmainen rakennelma. Masuuni on Vietosta ja Miekojärveä yhdistävän joen yläjuoksulla, keskellä voimalaitoksen patoallasta. Esitän, että masuuni siirrettäisiin pois kanavasta nähtäville.”

 

Ranuan Wanha kunnansairaala, Ranuan kirkonkylä (2010)

”Sairaala on Ranuan ensimmäinen kivirakenteinen rakennus, jossa oli keskuslämmitys ja painovesi. Rakennus on rakennettu 1930-luvulla ja edustaa funkkistyyliä.”

 

Talo Pallari, Rovaniemi (2010)

”Lapin sodalta säästynyt, alueen ainut v. 1924- 25 rakennettu, asemakaavalla suojelematon asuinrakennus. Talolla on värikäs asukas- ja käyttöhistoria: ent. Lapinmaan liiketalo, asunto tuomarille, nimismiehelle, yms. kauppalalisille.”

 


Korkalovaaran ala-aste, Rovaniemi (2010)

”Korkalovaaran koulurakennukset ovat huomionarvoinen esimerkki jälleenrakennuskauden koulurakentamisesta, ja niillä on kulttuurihistoriallista merkitystä Rovaniemen jälleenrakennuskauden rakennuskohteina.”

 


Vanha kulkutautisairaala, Rovaniemi (2010)

”Vanha kulkutautisairaala on harvoja Rovaniemen sodalta säästyneitä rakennuksia, maisemallisesti erityisellä paikalla rautatiesillan päässä.”

 

Rovaniemen pirttikosken kivikylä (2010)

”Kohde on ainutlaatuinen suomessa.”

 

 

 

Kauppayhtiön baari, Rovaniemi (2010)

”Baari on vanha ulkoa ja sisältä, huonekalut nostalgisia 50- ja 60-luvuilta. Keskellä baaria on huone, jossa on yleensä taidenäyttely.”

 

Puna Pippuri, Viirinkangas, Rovaniemi (2010)

”Puna Pippuri on tunnettu baari kautta Suomen ja tärkeä osa Rovaniemen työläisten historiaa.”

 

Rovaniemen työväentalo (2010)

”Rovaniemen työväentaloa kutsuttiin ennen ”Moskovaksi”. Siellä pidettiin tansseja ja se oli tärkeä kokoontumispaikka kyläläisille.”

 

Osuusliike Lapinmaan myymälä nro 11 ja maakellari pihapiireineen, Rovaniemi (2010)

”Talo pitää sisällään erittäin rikkaan rakennuskulttuurin, ihmisten hädän ja auttamisen sen yhteisöllisen elämänkirjon, joka tulisi tallentaa nuorille paikkana ja tarinoina.”

 

Katajarannan päiväkoti, Rovaniemi (2011)

”Ounaskosken sillan kupeessa sijaitseva, 1930-luvulla rakennettu entinen keuhkotautisairaala. Talon suojissa on moni sukupolvi saanut käydä päivähoidossa tunnelmallisessa ja kodikkaassa ympäristössä ja oppinut samalla tuntemaan arvokasta kotiseutuhistoriaa.”

 

Linja-autoasema, Rovaniemi (2011)

”Arkkitehtien Niilo Pulkka, Pekka Rajala ja Kaarlo Leppänen, suunnittelema Rovaniemen linja-autoasema avattiin vuonna 1959. Rakennus, jossa on kaupungin identiteettiä kuvaava tunturin muoto kattorakenteissa ja sisääntulokatoksessa, kaipaa nyt uutta käyttötarkoitusta.”

 

Martin baari, Hautajärvi, Salla (2010)

”Harvoja kahviloita/baareja jossa on todella aito baaritunnelma. Baari on karhunkierros vaellusreitin varrella.”

 

 

 

Vuotson maja, Sodankylä (2010)

”Vuotson maja on Lapin jälleenrakennuskauden aikaisista valtio rakennuksista parhaiten säilynyt alkuperäisenä. Majalla on varsin mielenkiintoinen historia.”

 

 

Kitisenrannan koulu, Sodankylä (2010)

”Lindegrenin suunnittelema (Olympiastadionin suunnittelija) arkkitehtonisesti arvokas koulurakennus, joka on mm. Sodankylän Filmifestivaalien pitopaikka.”

 

 

Vallon talo, Tornio (2011)

”Talo on suurin ja komein Saarenpäänkadun puutalokokonaisuudesta. Kaupungin imagon kannalta saatava suojelukohteeksi tämä hyväkuntoinen, todella kaunis ja silmää hivelevä kokonaisuus alkuperäisine piharakennuksineen 1920-luvulta.” 

 Pohjolan sanomien artikkeli Vallon talon suojeluesityksestä

 

Suosittele243 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook