YLE Teema

 

Kino Suomi

Laukaus Kyproksessa (S)

Julkaistu torstaina 24.04.2014 0 kommenttia 37 suositusta

Romanttinen leffaharvinaisuus kertoo suomalaisen YK-sotilaan ja kreikkalaisen tytön kimurantista lemmensuhteesta.

torstai 8.5. klo 22.00

Åke Lindmanin ohjaama ja tähdittämä elokuva kertoo suomalaisesta YK-sotilaasta, joka rakastuu Kyproksella kauniiseen kreikkalaistyttöön. Rakkaus on molemminpuolista, mutta kulttuurierot ja väärinkäsitykset hankaloittavat kielimuurin yli kurkottavaa romanssia.

Kokonaisuudessaan Kyproksella kuvattu elokuva oli hankalampi hanke kuin tekijät osasivat arvatakaan. Suomalaiset YK-joukot olivat olleet Kyproksella keväästä 1964 lähtien, ja innostus eksoottisen miljöön esittelyyn leimahti nopeasti. Kyproksen matkailuministeriön osastopäällikön suosiollisella avustuksella joulunpyhinä syntynyttä käsikirjoitusta riennettiin kuvaamaan jo tammikuussa 1965.

Paikan päällä kävi ilmi, että käsikirjoitusta oli muutettava reippaasti. Poliittisten jännitteiden vuoksi kuvauksissa ei voitukaan käyttää Suomen YK-pataljoonaa, jolle oli varattu tarinassa isohko rooli. Pataljoona jouduttiin jättämään kokonaan pois, ja tapahtumapisteeksi muovautui näyttelijöistä ja avustajista koostuva kuusimiehinen tiedusteluryhmä. Käsikirjoittaja Kari Uusitalo ei ollut matkassa, joten muutokset kirjoitti suomalaispataljoonasta löytynyt kapteeni Yrjö Höysniemi.

Pääosissa nähdään ohjaaja Åke Lindman itse sekä Nikosin teatterista löytynyt Demetra Demetri. Muissa suomalaisrooleissa on harrastajanäyttelijöitä ja avustajia. Mosse-nimisenä tiedustelukomppanian jääkärinä nähdään elokuvan maskeeraaja Raimo Jääskeläinen, jolle roolinimestä tuli uusi kutsumanimi: hänet tunnettiin myöhemmin maamme ensimmäisenä kohujulkkishomona nimellä Monsieur Mosse.

Lisätietoa ohjelmasta

Laukaus Kyproksessa (1965) Näyttelijät: Åke Lindman, Demetra Demetri, Monica Vassilou, Jaakko Ahvonen, Timo E. Helin, Raimo Jääskeläinen, Veikko Piironen ja Juha Soisalo. Ohjaus Åke Lindman.

Suosittele37 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook