YLE Teema

 

Kino Suomi

Laukaus tehtaalla

Julkaistu keskiviikkona 30.11.2011 2 kommenttia 158 suositusta

Torstai 19.01 klo 21.50

Erkko Kivikosken työläiskuvaus kertoo pienen tehtaan irtisanomisista, jotka johtavat traagiseen surmatyöhön.

Elokuva alkaa siitä, kun metallimies Henriksson pyöräilee töihin tehtaalle, ja menee työpisteensä sijaan johtajan huoneeseen ja ampuu johtajan katkaistulla haulikolla. Shokeeraavan alun jälkeen palataan edelliseen syksyyn, jolloin pikkukaupungin metallitehdas fuusioidaan suurempaan alan firmaan. Kokonainen osasto päätetään lopettaa, ja 42 työmiestä irtisanotaan.

Elokuva seuraa lähes dokumentaarisella asenteella työehtoneuvotteluja, lakkosuunnitelmia ja ammattiliiton ponnistuksia. Kivikosken sympatiat ovat selkeästi työntekijöiden puolella, mutta elokuva välttää yliampuvan saarnaamisen ja alleviivaamisen. Se säilyttää kiihkottomasti raportoivan ja tarkkailevan asenteen, jota korostetaan väliin leikatuilla valokuvilla ja kertojan äänellä. Elokuvan teeman ja moraalisten kysymysten ajankohtaisuus ei ole vähentynyt tippaakaan.

Kannattavuuden lisäämiseen perustuvat irtisanomiset olivat kuuma keskustelunaihe 1970-luvulla, kun energiakriisistä johtunut lama ajoi konkurssiin monia yrityksiä. Tuotannolla oli jopa vaikeuksia löytää kuvauspaikkoja, koska aihetta pidettiin yritysmaailmassa poliittisesti liian arkaluontoisena. Tehdaskohtaukset kuvattiin lopulta Hyvinkään VR:n konepajalla, ja myös näyttelijöistä suurin osa oli hyvinkääläisiä harrastajanäyttelijöitä. Pääosaa esittävä Urpo Poikolainen oli nähty jo Kivikosken elokuvassa Kuuma kissa? vuonna 1968.

Laukaus tehtaalla liittyy samaan realististen työmieskuvausten ketjuun, jota 1970-luvulla edustivat myös Risto Jarvan Yhden miehen sota (1973) ja Jaakko Pakkasvirran Jouluksi kotiin (1975). Itsestään selvästi se vertautuu myös Mikko Niskasen Kahdeksaan surmanluotiin, joka oli valmistunut juuri edellisenä vuonna. Molemmissa keski-ikäinen työväenluokan mies tarttuu aseeseen jouduttuaan yhteiskunnan ajamana umpikujaan. Nykynäkökulmasta elokuva tuo mieleen myös viime vuosien kouluampumiset, joissa nuorempi sukupolvi on purkanut kipeästi turhautumistaan ja ahdistustaan.

Laukaus tehtaalla valmistui vaikeissa olosuhteissa: ensin tuottajaksi saatu Fennada-Filmi vetäytyi hankkeesta nähtyään Erkko Kivikosken ja Juho Gartzin laatiman käsikirjoituksen. Uudeksi tuottajaksi saatiin kuitenkin Jörn Donner Productions. Myös elokuvan kuvauspaikkaa oli vaikea löytää, elokuvan poliittinen aihe ja ajankohtaisuus kun sulki monien tehtaiden ovet. Lopulta kuvaamaan päästiin VR:n Hyvinkään konepajalle. Elokuva kuvattiin muutoinkin pääosin Hyvinkäällä, missä se myös sai ensi-iltansa. Useimmat näyttelijät ovat hyvinkääläisiä amatöörejä.

Laukaus tehtaalla palkittiin elokuvafestivaaleilla Italiassa ja Saksassa, ja Suomessa Erkko Kivikoskelle ojennettiin ohjaaja-Jussi.

Lisätietoa ohjelmasta

Laukaus tehtaalla (Suomi 1973) Ohjaus: Erkko Kivikoski. Pääosissa Urpo Poikolainen, Aarne Hakulinen ja Pentti Viljakainen.

Suosittele158 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Kari

Pääosan esittäjä Urpo Poikolainen oli arvostettu harrastelijanäyttelijä Lahden Jalkarannasta, jonka nuorisoseuran näyttämöllä kouliintui moni muukin tuleva tunnettu näyttelijä, mm. Risto Taulo ja Veli Keskiväli. Poikolainen oli varsinaiselta ammatiltaan konduktööri. Siinä työssä hän oli joutunut käsittelemään monia rajujakin ihmisten välisiä yhteenottoja. Tämä tausta näkyi Poikolaisen karhean varmassa ja koruttoman koskettavassa näyttelijäntyössä.

Utelias

Laukaus tehtaassa. Mikä vuosi ja paikkakunta oli, kun tämä trakedia tapahtui oikeasti? Yritin etsiä onnistumatta vielä. Surullisia tapahtumia.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook