YLE Teema

 

Levantin soiva sielu

Julkaistu perjantaina 12.10.2012 6 kommenttia 74 suositusta

sunnuntai 7.7. klo 23.25

Klassinen arabimusiikki yhdistää Lähi-idän kansoja tavalla, joka ylittää kansalliset ja uskonnolliset ristiriidat. Florence Straussin dokumentissa etsitään arabimusiikin eli "itämaisen bluesin" juuria.

Mitä yhteistä on Kairolla, Tel Avivilla, Beirutilla, Damaskoksella ja Aleppolla? Alueella roihuavien konfliktien taustalla nämä kaupungit jakavat yhteisen perinnön: klassisen arabimusiikin. Länsimaissa me kuulemme muslimimaailmasta kerrottavan enimmäkseen uskonnollisen fanatismin sävyttäviä tarinoita, mutta tiedämme ja kuulemme oikeastaan varsin vähän arabien maallisesta, yhteisestä kulttuurista.

Ohjaaja Florence Strauss lähti Pariisista selvittämään arabimusiikin perintöä ja samalla omia, vaiettuja juuriaan. Tässä road moviessa nostetaan esiin arabialaiseen historiaan kuuluvia muusikoita ja runoilijoita, jotka kulttuurien fuusiosta huolimatta ovat yhä osa yhteistä arabialaista ääntä.

Levantin soiva sielu tarjoaa musiikkia suoraan sydämestä kaikkine yksityiskohtineen. Musiikki välittää ihmisyyden historiaa kaikista konflikteista ja komplekseista huolimatta.

Lisätietoa ohjelmasta

Levantin soiva sielu (Le Blues d’Orient, Ranska, 2006) O: Florence Strauss.

Suosittele74 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Iskelmä-Suomi

Iskelmä-Suomi on Rock-Suomen tekijöiden uusi kymmenosainen sarja, joka kertoo iskelmämusiikin avulla suomalaisten salattujen tunteiden historian. Iskelmän historia on suomalaisen mentaliteetin tarina, joka elää meissä kaikissa.

Les Paul, sähkökitaramies

Les Paul (1915-2009) oli kitaristi, lauluntekijä sekä nykyaikaisen sähkökitaran ja äänitystekniikan kehittäjä. Pitkän uran tehnyt Les Paul konsertoi vielä yli 90-vuotiaana New Yorkin Iridium-jazzklubilla. Vuonna 2007 tehdyssä dokumentissa hän kertoo itse oman tarinansa.

Kommentit

Nadja

Oikeasti, MISTÄ tämän saa nähdä uudestaan enää koskaan? Oli niin upea.

jep

Samaa jään mäki kaipaa. Oli huikee dokkari

tanssija

Onnistuin näkemään vain vähän ohjelman lopusta. Iso joukko arabimusiikin ystäviä lähipiirissäni toivoo tästä uusintaa!!! Ohjelman nimi oli aika outo, ei siitä kukaan ollut ymmärtänyt mitään asiasisällöstä ja katsomatta oli jäänyt. Valitettavasti usein tulee luetuksi vain nimi.

muusikko

Loistava dokumentti. Liian monelta ystävältäni se vielä jäänyt näkemättä,osin aiheeseen vaikeasti johdattelevan nimen vuoksi. Siksi pyytäisinkin vielä yhtä uusintaa tälle keväälle.

R

Toivoisin uusintaa!

Glyria

Joo, uusintaa toivoisin minäkin. Katsoin vasta tallennuksesta ohjelman, ja ihastuin. Oli valaiseva, minä musiikkitollokin opin ja innostuin...


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook