YLE Teema

 

Tiededokumentti

Tiededokumentti: Liikenneruuhkat

Julkaistu torstaina 24.06.2010 0 kommenttia 208 suositusta

Työmatkat vievät entistä enemmän aikaa, ja ruuhkiin juuttuneiden autojen kuljettajille koituu siitä jopa terveysriskejä. Vanhat keinot ruuhkien välttämiseksi eivät pure, miten ongelma voitaisiin ratkaista?

Tiededokumentti: Liikenneruuhkat

sunnuntai 1.04 klo 16.15

Tärkeä tapaaminen on alkamassa, työmatka tuntuu kestävän ikuisuuden, liikenne matelee, ja pinna kiristyy. Kerrassaan oiva tapa aloittaa päivä. Liikenneruuhkat ovat autoilijoille yhä kasvava ongelma. Neljännes meistä viettää päivästä yli 90 minuuttia päästäkseen töihin ja töistä kotiin. Liikenteessä seisoessamme paitsi saastutamme, myös vaarannamme terveyttämme: liikenneruuhkat lisäävät verenpainetta sekä riskiä sydänkohtaukseen ja keuhkosairauksiin.

Kanadalainen dokumentti Liikenneruuhkat (Gridlock, 2009) tutkii uusia keinoja liikenneruuhkien helpottamiseksi. On selvää, että vanhat toimenpiteet kuten uusien teiden rakentaminen ei tule riittämään. Tiedemiehet ovat esimerkiksi suunnittelemassa kännykkään uudenlaista toimintoa: se voisi tarjota kuskille varoituksen liikenneruuhkasta ja ehdottaa vaihtoehtoista reittiä. Idea on vieläpä täysin realistinen, saammehan me avaruuden satelliiteilta nytkin reittiohjeita.

Kun monessa miljoonakaupungissa käytetään ruuhkamaksuja pahimpien sumien estämiseksi, Hollannissa on menossa mielenkiintoinen kokeilu: siellä maksetaan työmatkalaisille, jos he kulkevat työmatkojaan vähemmän vilkkaina aikoina. Lisäksi dokumentissa paneudutaan niin sanottuihin haamuruuhkiin, jotka ilmaantuvat yhtäkkiä ilman sen kummempaa syytä ja sitten katoavat yhtä nopeasti.

Kuinka voimme itse olla kasvattamatta ruuhkia? Paremmalla ajamisella? Varmasti, mutta miten se tehdään tarkalleen ottaen? Tekniikka on menossa kohti automaattiajamista, jossa ihmisellä on yhä vähemmän asioita, joista huolehtia. Kun tällaista tekniikkaa yhdistetään GPS-paikantimiin, tilanteelle voitaisiin tehdä paljonkin.

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: The Gridlock

Tuotanto: Spin Free Productions/CTV, Kanada

Löydä lisää:

liikenne
Suosittele208 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook