YLE Teema

 

Torstain Kino

Lopuksi tulevat turistit

Julkaistu maanantaina 12.10.2009 0 kommenttia 246 suositusta

Auschwitzin vanhojen matkalaukkujen arvoitus.

torstai 17.6. klo 21.50

Lopuksi tulevat turistit on ajatuksia herättävä kuvaus menneisyyden ja nykypäivän yhteentörmäyksestä.

Sven on saksalainen siviilipalvelusmies, joka joutuu töihin Auschwitzin entiseen keskitysleiriin. Aluksi häntä kohdellaan epäystävällisesti ja etäisesti. Erityisen nuivasti häneen suhtautuu leirialueella asuva entinen vanki, 85-vuotiaasta Stanislaw Krzeminski, josta huolehtiminen on Svenin tehtävä.

Vanhus elää muistoissaan, kertoo kokemuksistaan vieraileville ryhmille ja huoltaa juutalaisvangeilta jälkeenjääneitä matkalaukkuja. Leiri vilisee turisteja, kaupungin nuoriso haaveilee poispääsystä ja kukaan ei ymmärrä, miksi vanhat matkalaukut merkitsevät vanhukselle niin paljon.

Svenin ja Stanislawin välille alkaa hiljalleen muodostua luottamusta, ja Sven puolustaa ärhäkästi vanhusta, kun hän kokee tämän edun jääneen lähistölle muuttaneen saksalaisyrityksen jalkoihin. Tietämättään Sven aiheuttaa sekaannusta ja joutuu pulaan, kun hän toimittaa konservoitaviksi lähetettyjä laukkuja vanhuksen korjattavaksi.

Kun Svenin tyttöystävä Ania kertoo muuttavansa Brysselin työskennelläkseen EU:lle, Svenistä tuntuu, että kukaan ei tarvitse häntä enää Auschwitzissa ja että hänestä on vain harmia. Murtunut Sven oppii kuitenkin että elämässä on lopulta kyse suuremmista asioista kuin hänen henkilökohtaisista murheistaan ja ymmärtää lopulta laajemmalla tavalla työnsä merkityksen.

Lisätietoa ohjelmasta

(Am Ende kommen Touristen, Saksa 2007, 85 min.)

O: Robert Thalheim.

N: Alexander Fehling, Ryszard Ronczewski, Barbara Wysocka, Piotr Rogucki, Rainer Sellien, Lena Stolze, Lutz Blochberger, Willy Rachow, Roman Gancarczyk, Adam Nawojczyk, Halina Kwiatkowska, Joachim Lätsch.

IMDB

elokuvasta suomeksi Goethe-Institutin sivuilla

Löydä lisää:

Saksa, Auschwitz
Suosittele246 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Requiem

Tositapahtumiin perustuva kuvaus nuoren opiskelijanaisen uskonnollisesta kamppailusta 70-luvun Saksassa. Ankaran uskonnollisen kodin kasvatti hakee kriisiinsä apua papilta, joka ryhtyy ajamaan pois paholaista hänen ruumiistaan.

Sisarukset (16)

Saksalaisen pappisperheen sisarukset valitsevat omat tiensä: toinen ryhtyy toimittajaksi, toinen liittyy maanalaiseen terroristiryhmään. Margarethe von Trottan elokuva perustuu Ensslinin sisarusten tapaukseen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook