YLE Teema

 

Tiededokumentti

Maan kiertoradalla

Julkaistu keskiviikkona 12.03.2014 7 kommenttia 46 suositusta

Huomatkaa sarjan poikkeukselliset lähetysajat!

lauantai 29.3. klo 13.55

Juuri tällä hetkellä me kaikki kiidämme 100 000 kilometrin tuntinopeudella avaruuden halki. Vuodessa teemme matkaa 940 miljoonaa kilometriä ja palaamme sinne mistä aloitimme. Kolmeosaisessa sarjassa seurataan maapallon matkaa auringon ympäri ja sen vaikutuksia maan pinnalla – muitakin kuin vuodenaikoja – pohjoiselta napapiiriltä maailman eteläisimpään kaupunkiin. Matkaoppaina toimittaja Kate Humble ja fyysikko Helen Czerski.

Sarjan ensimmäinen osa lähetetään torstaina 20.3. klo 21.30 osana tieteen teemailtaa ja uusitaan seuraavana lauantaina. Toinen osa lähetetään torstaina 27.3. klo 21 ja kolmas osa lauantaina 29.3. klo 14.00. Toisella ja kolmannella osalla on siis vain yksi lähetys!

Osa 1. Pyörimisliike. Ensimmäisessä osassa matkataan heinäkuusta joulukuun talvipäivänseisaukseen. Näemme hurjia sääilmiöitä ja maailman korkeimman vuoroveden.

Osa 2. Kallistuskulma. Taival taittuu nyt tammikuusta maaliskuun kevätpäiväntasaukseen, ja Kate Humble pääsee lähemmäs Aurinkoa kuin koskaan aiemmin. Helen Czerski joutuu keskelle maapallon ankarimpia lumimyrskyjä.

Osa 3. Kallistuskulma. Kierros maan kiertoradalla umpeutuu, kun tänään matkataan maaliskuusta kesäkuun loppuun. Kate Humble ihastelee arktisen alueen kevättä, ja Helen Czerski etsii tornadoja ja niiden syitä.

Lisätietoa ohjelmasta

(Orbit: Earth's Extraordinary Journey, Britannia 2012) Tuotanto BBC

Suosittele46 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Förinrantakai

Arvoisat Teemalaiset,

Katselin tämän sarjan BBC Knowledge-kanavalta 2013 ja odotinkin koska yle esittää tämän koska siinä oli tyttönäkökulma edustavasti esillä. Sarja on tallennettuna kovalevylleni seuraavin tallennustiedoin:

Orbit: Earth's Extraordinary Journey, episode 3 31.12.2013 23.49
Orbit: Earth's Extraordinary Journey, episode 1 29.7.2013 22:55
Orbit: Earth's Extraordinary Journey, episode 2 11.8.2013 17:21

”Hyppivät” päiväykset johtuvat siitä, että tallennan samat jaksot monena kappaleena, joiden joukosta valitsen ne arkistoitavaksi, joissa koko jakso toistuu ehjänä alusta loppuun. Digimaailmassahan kellojen synkronointi näyttää olevan ylipääsemätön ongelma ajastintallennusta käytettäessä.

Tunnistetiedot: Produced & Directed by Arif Nurmohamed, BBC/Discovery Channel coproduction. BBC MMXII, bbc.co.uk/orbit

Valitettavasti esittämänne jakso ei ollut tästä sarjasta. Alkuperäisnimi on hävitetty suomenkielisten otsikoiden alle. Tunnistetiedot: Written and Directed by Ben Finney, Narrated by Steven Mackintosh, BBC/Discovery Channel coproduction. BBC MMXI

Herää kysymys onko ylellä käytössä sertifioitu laatujärjestelmä.

PS: Jatkan mieluusti kuskustelua, kunhan kerrotte yhteystiedon

Atro Niiniluoto

En tiedä, voiko ihminen joutua maata kiertävälle radalle, mutta 80-luvulta muistan yhden teorian, jonka mukaan sade syntyy siten, että salama tekee pilveen reiän ja pilvessä oleva vesi valuu tästä reiästä alas maahan.

Förinrantakai

Kakkosjaksossa oli ihan oikeat Kate Humble ja Helen Czerski pääosissa.

Herää tietysti kysymys: Koska saamme nähdä ykkösjaksosta oikean version? Dokumentti on niin vauhdikas, että sen katsoo mielellään monta kertaa.

Keckman

Emme me vuosittain palaa sinne, missä olimme edellisenä vuonna, sillä Aurinko kiertää Linnunradan keskusken ympäri 217 km/s eli 781200 km/h.

Anonyymi

Olipa kiva jälkikäteen huomata, että sarjan kolmas osa ei tulekaan torstai-iltana, niin kuin kaksi ensimmäistä, vaan tulikin jo tänään lauantai-päivällä. Meni siis ohi. Ja tarkoitus oli tallettaa digiboxille tyttären kanssa sopivana hetkenä yhdessä katsottavaksi. Saisiko kiitos uuden lähetyksen kolmos-osasta?

Anna

Anonyymi kirjoitti:
Olipa kiva jälkikäteen huomata, että sarjan kolmas osa ei tulekaan torstai-iltana, niin kuin kaksi ensimmäistä, vaan tulikin jo tänään lauantai-päivällä. Meni siis ohi. Ja tarkoitus oli tallettaa digiboxille tyttären kanssa sopivana hetkenä yhdessä katsottavaksi. Saisiko kiitos uuden lähetyksen kolmos-osasta?

No miksi ette katso Areenasta? Siellähän se ohjelma on netissä vielä kolme päivää.

Nainen

Ykköosaa en nähnyt, kakkos- osa oli kunnon asiaa ja kolmos-osa piinallisen pomppivaa ja vhän asiatietoa sisältävää.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook