YLE Teema

 

Teeman lahjapaketit 2013

Maankiertäjät (7)

Julkaistu tiistaina 25.09.2012 0 kommenttia 97 suositusta

keskiviikko 25.12. klo 10.00

Kino Klassikon Robert Mitchum -sarjan päättää Fred Zinnemannin vuonna 1960 ohjaama, Australian maisemissa upeasti kuvattu ja lämminhenkinen elokuva perheestä, joka 1920-luvulla kiertää suurta mannerta lammaslaumoineen, telttoineen ja vankkureineen. Elokuvan muissa pääosissa nähdään Deborah Kerr, Peter Ustinov, Glynis Johns ja Dina Merrill.

Perheen päämies Paddy Carmody uskoo vakaasti kiertolaiselämään ja sen vapauteen. Hänen vaimonsa Ida katsoo kuitenkin pidemmälle tulevaisuuteen ja kaipaa turvallisuutta, jota pysyvä koti heille toisi. Myös heidän teini-ikäinen poikansa Sean unelmoi asettumisesta aloilleen ja omasta maatilkusta.

Carmodyt ajavat 1200 lampaan laumaansa jälleen erämaan halki ja palkkaavat apumieheksi englantilaisen Rupert Vennekerin, joka saattaisi herrasmiehen elkeineen olla jopa herttua tai merikapteeni. Maastopalot tuovat vaaransa ja hevoskilpailut jännityksensä perheen vaellukselle.

Jack Hildyardin hieno kuvaus käyttää taitavasti Australian maisemia ja luontoa tukenaan. Komea kuvaus ei kuitenkaan poista dialogin, miljöönkäytön ja kerronnan realismia, ja Maankiertäjät onkin yksinkertaisella ja rehellisellä tavallaan hyvin lämmin ja kiehtova kuvaus kadonneesta elämäntavasta. Lammaspaimenten elämää ei ehkä uskoisi kovin kiinnostavaksi elokuvan aiheeksi, mutta elokuvan elämänasenne ja lämpö tekevät siitä aidon elokuvaklassikon.

Lisätietoa ohjelmasta

Maankiertäjät (The Sundowners), Australia 1960. O: Fred Zinnemann. N: Robert Mitchum, Deborah Kerr, Peter Ustinov.

Suosittele97 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Pariisin lumoissa (S)

George Gershwinin sävelmiä tulviva musikaaliklassikko, jossa ystävykset kokevat Pariisissa raha- ja rakkaushuolia. Vincente Minnellin ohjaaman värikylläisen elokuvan pääosissa ovat Gene Kelly ja Leslie Caron.

Ihmeellinen on elämä (7)

Restauroitu versio jokajouluisesta, rakastetusta klassikosta. James Stewart esittää itsemurhaa harkitsevaa miestä, joka saa tilaisuuden nähdä elämänsä uudessa valossa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook