YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Made in Sheffield

Julkaistu tiistaina 12.01.2010 0 kommenttia 409 suositusta

maanantai 6.8. klo 21.00

Elektroninen pop oli punkin jälkeisen aikakauden kuumin juttu Euroopassa, ja Sheffieldistä tulivat koko genren parhaat bändit, väitetään Eve Woodin ohjaamassa dokumenttielokuvassa Made in Sheffield (Britannia 2001).

Musiikkidokumentti kertoo 1970-luvun lopulta 1980-luvun puoliväliin kukoistaneen elektronisen popin kätilöistä ja syntykaupungista. Sheffieldissä vaikuttivat muun muassa Cabaret Voltaire, The Human League, ABC, Heaven 17, Moloko ja Pulp.

Elektronisen popin tavoitteena oli päättää rock-musiikin valtakausi. Siitä tuli musiikkigenre, jonka soundi leimasi 1970-80-lukujen vaihdetta ja jonka vaikutus on kuultavissa edelleen. Dokumentissa nähdään paljon arkistomateriaalia ja tavataan sekä isoja nimiä että vähemmän tunnettuja elektronisen popin pioneereja.

Millaisia klubeja ja muotivillityksiä, bändiviritelmiä ja levy-yhtiöitä kuului Sheffieldin pop-skeneen? Dokumentissa on huumoria ja unohtumattomia hetkiä, ja se kuvaa sekä yhden musiikkigenren syntyä että punkin ja uuden aallon jälkeistä henkistä tilaa 1980-luvun alun Britanniassa.

Dokumentissa tavataan muun muassa Phil Oakey, Martyn Ware, Ian Marsh, Chris Watson, Stephen Singleton, Jarvis Cocker, Joanne Catherall ja Susan Sully sekä legendaarinen DJ ja radiotoimittaja John Peel yhdessä viimeiseksi jääneistä haastatteluistaan.

Virittäydy tunnelmaan kuuntelemalla Teeman Made in Sheffield -soittolistaa Spotifyn kautta.

Seuraavana maanantaina Sheffieldin ja brittipopin tarina jatkuu Eve Woodin dokumentissa Kun rytmi oli laki.

Lisätietoa ohjelmasta

Made in Sheffield. Tuotanto: Plexifilm, Britannia 2001. Ohjaus: Eve Wood.

Suosittele409 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kun rytmi oli laki

Dokumentti 1980-luvun brittipopin kapinasta Margaret Thatcherin kylmää yhteiskuntaa vastaan. Mukana mm. Jarvis Cocker, Richard Hawley, Mark Brydon, Rob Gordon ja Adi Newton sekä runsaasti arkistomateriaalia.

Rockin klassikkolevyt: Duran Duran / Rio

1980-luvun superbändin energinen kakkoslevy Rio (1982) tuotti tukun hittejä ja videoita. Edelleen esiintyvän bändin jäsenet ja muut asiantuntijat kertovat ja havainnollistavat levyn syntytarinaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook