YLE Teema

 

Historiadokumentti

Maon kylmä sota

Julkaistu perjantaina 25.10.2013 2 kommenttia 109 suositusta

tiistai 17.6. klo 20.12

Kylmää sotaa ei sodittu vain Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä. Kolmantena osapuolen oli Maon johtama Kiina, joka kommunismista huolimatta ei aina päätynyt puolustamaan Neuvostoliittoa Yhdysvaltoja vastaan. Huippusalaiset arkistofilmit paljastavat maan poliittisten strategioiden lisäksi taustoja suhteille naapurimaihin. Kiina piti tarkkaa lukua konflikteista ulkovaltojen kanssa kylmän sodan aikana.

Aikalaistodistajat muistelevat kokemuksiaan mm. Korean ja Vietnamin sodista ja lopulta kitkerää välirikkoa Venäjän kanssa.

Lisäys 4.11.2013

Valokuvaaja Janne Rentola on blogikirjoituksessaan osoittanut sarjan ensimmäisestä jaksosta kaksi kohtaa, joissa on käytetty kuvituksena aiheeseen liittymätöntä arkistomateriaalia: toisen maailmansodan aikaista amerikkalaisfilmiä sekä valokuvaa Shanghain pommituksista 1937. Samat kaksi kuvaa vilahtavat myös toisessa ja kolmannessa jaksossa, samassa yhteydessä kuin ensimmäisessä jaksossa. Teema pahoittelee tapahtunutta!

Kansainvälisten dokumenttien arkistomateriaalia on ostajamme mahdoton tuntea tai tarkistaa, siksi meidän on voitava luottaa ohjelmien myyjiin. Tämä sarja on ostettu luotettavalta yhtiöltä, jolta olemme hankkineet ohjelmia pitkään, ei siis suoraan ohjelman tuottajalta. Olemme pyytäneet myyjältä selvitystä asiasta.

Sarja on edelleen mielenkiintoinen dokumentti mielenkiintoisesta aiheesta, eikä sen sisällössä muutoin ole tietääksemme moittimista. Sarja sisältää runsaasti tapahtumissa mukana olleiden haastatteluita sekä aitoa ja harvoin nähtyä arkistomateriaalia.

Lisätietoa ohjelmasta

(Mao's Cold War, USA/Singapore 2012) Tuotanto Beach House Pictures/Discovery Channel

Suosittele109 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Nyymiano

Kiinasta on tullu luvattoman vähän dokkareita, mutta tämä korjasi hyvin asiaa. Kuvamateriaali oli värikästä!

Anonyymi

Teemalta tuli myös ranskalainen dokumentti design-klassikosta nimeltä "Paimio-tuoli". Kertojan kuvaillessa ääni väristen, kuinka Alvar Aallon työt kuvastavat Suomen ihmeellistä luontoa, näytti filmimateriaali otetun jostain Dovzhenkon työpajasta. Pitkäpartaiset musikat siinä niittivät viljaa vyötetyissä kasakkamekoissaan.

Rohkenen epäillä, ettei kuva ollut Suomesta.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook