YLE Teema

 

Sunnuntain myöhäisillan dokumentit

Marilynin viimeiset sessiot

Julkaistu keskiviikkona 16.06.2010 0 kommenttia 272 suositusta

Hollywoodin valovoimaisimman tähden viimeiset vuodet: julkista säteilyä valkokankaalla, yksityistä epätoivoa terapiaistunnoissa.

sunnuntai 29.7. klo 21.50

Marilynin viimeiset sessiot on paljastava dokumentti Hollywood-ikonin viimeisistä vuosista. Ranskalaisen Patrick Jeudyn ohjaama pitkä dokumenttielokuva pohjautuu tähden terapiaistuntoihin freudilaisen psykoanalyytikon Ralph Greensonin luona vuosina 1960-62.

Psyykkisesti ja fyysisesti huonossa kunnossa ollut Marilyn Monroe alkoi käydä Greensonin vastaanotolla Lemmenloukku-elokuvan kuvausten aikana. Sessiot jatkuivat 30 kuukautta, ja Monroe kehitti niihin suoranaisen riippuvuuden. Myös Greensonille istunnot alkoivat merkitä enemmän kuin normaalia potilassuhdetta. Tähden ja analyytikon välille kehittyi viha-rakkaus-suhde.

Greenson oli viimeinen, joka näki Monroen elävänä, ja ensimmäinen, joka näki tämän kuolleena. Greenson oli aloittanut istunnot pitääkseen Monroen hengissä, mutta häntä pidettiin osasyyllisenä tähden kuolemaan.

Oliko psykoanalyysilla osuus traagisiin tapahtumiin? Tätäkin dokumentissa kysytään. Arkistomateriaalia taitavasti käyttävä, kertojanäänen kuljettama dokumentti on kaikessa paljastavuudessaan kaunis ja hienotunteinen.

Marilynin viimeiset sessiot sai ensiesityksensä Teemalla 28.11.2009 osana Marilyn Monroelle omistettua teemailtaa.

(kirjoittanut Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

Marilynin viimeiset sessiot (Marilyn, dernières séances, Ranska 2008, 91 min.). Ohjaus: Patrick Jeudy.

Suosittele272 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook