YLE Teema

 

Tiededokumentti

Materiaalien salat

Julkaistu perjantaina 10.01.2014 4 kommenttia 58 suositusta

keskiviikko 26.3. klo 17.00

Materiaalitutkija Mark Miodownik perehtyy teollisen yhteiskuntamme tärkeimpiin rakennusaineisiin: metalleihin, muoviin ja keramiikkaan.

Osa 1. Metallit. Matka alkaa Israelin erämaan kuparikaivoksista, joista esihistoriallisina aikoina kaivettiin metallia työkaluja varten. Siitä lahtien ihminen on etsinyt yhä lujempia ja parempia metalleja ja metalliseoksia. Jaksossa tutustutaan ilmailuteollisuuden viimeisimpiin supermetalliseoksiin, jotka kestävät suuria rasituksia korkeissa lämpötiloissa.

Osa 2. Muovin vallankumouksen aloitti Goodyearin keksimä kumin vulkanointi. Myöhemmin Leo Hendrik Baekeland keksi bakeliitin, josta tuli valtavan suosittu kulutustavaroiden materiaali. Jaksossa tutustutaan hiilikuituihin ja F1-autojen rakenteisiin sekä grafeeniin, joka on lujin ihmisen tuntema materiaali ja saattaa aikaansaada vallankumouksen tietotekniikassa.

Osa 3. Nykyaikaisen keramiikan tarina aloitetaan antiikin Roomasta, jossa keksittiin betoni. Tämän päivän keraamisia materiaaleja käytetään muun muassa valokuiduissa, ja uudet keraamiset suprajohteet saattavat vielä mullistaa infrastruktuurimme.

Lisätietoa ohjelmasta

(Materials: How They Work, Britannia 2013) Tuotanto BBC

Suosittele58 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Metallin kovuuden tuhoaa sulattaminen. Goodyearin kumi on kestävää, mutta minun aikanani se on myös tehnyt vaurioita ainakin parketeille. Betonilaatoista taas on meillä tehty askelmia ja kukkaruukkujen alustoja varsinkin maaseudulla.

Mielikki

Ei ole tekstitystä. Toivottavasti korjaatte asian.

suomilainen

Mielikki kirjoitti:
Ei ole tekstitystä. Toivottavasti korjaatte asian.

Tekstejä itsekin odottelen!

Anonyymi

Tuleeko niitä tekstejä?

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook