YLE Teema

 

Teemalauantai

20.11. Teemalauantai: Monsterit

Julkaistu tiistaina 27.10.2009 0 kommenttia 325 suositusta

lauantai 20.11. klo 21

Teemaillan elokuvana nähdään aito ja alkuperäinen King Kong. Elokuvaa pohjustaa dokumentti Monsterland, joka kertoo hirviöiden ja kauhukulttuurin historiasta erityisesti elokuvissa.

Dokumentin tarina alkaa King Kongista, josta siirrytään Japanin kuuluisimpaan monsteriin, radioaktiivisen säteilyn synnyttämään Godzillaan. Alun perin Godzilla ruumiillisti atomipommin aiheuttamaa raivoa, mutta nyttemmin siitä on tullut lasten ystävä sekä nostalgisen retroilun ja fanituksen kohde.

Dokumentissa ovat mukana myös avaruushirviö Alien, Dracula, ihmissusi ja tosielämän monsteri Ed Gein. Haastateltavina ovat muun muassa ohjaajat John Carpenter, Joe Dante, Tetsuo-elokuvien tekijä Shinya Tsukamoto sekä Alien-hirviön luoja H.R. Giger ja kirjailija-kriitikko Kim Newman. Mikä hirviöissä kiehtoo? Carpenter jakaa hirviöt sen mukaan, tulevatko ne ulkoa vai sisältä, ja Tsukamoto erittelee länsimaisten ja japanilaisten hirviöiden eroja.

Monsterlandin on ohjannut Jörg Buttgereit - sama mies, joka herätti kauhua ja inhoa Nekromantik-elokuvillaan 1990-luvun alkupuolella myös Suomessa!

Dokumentin jälkeen on vuorossa elokuva King Kong. Kaukaiselta esihistorialliselta saarelta Empire State Buildingin huipulle New Yorkiin ulottuvan kauhutarinan päähenkilöt ovat jättiläisapina ja kaunis vaalea nainen. Naista esittää Fay Wray, miespääosia - Kongin ohella - Robert Armstrong ja Bruce Cabot.

Merian C. Cooperin ja Ernest B. Schoedsackin RKO-studioille ohjaama kauhuelokuva oli trikkeineen aikanaan alansa huippua. Tärkeä osa tunnelman nostatuksessa oli myös nuoren säveltäjän Max Steinerin musiikilla. Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1933.

King Kongin kohtaloksi koituu lopulta rakkaus. Loppurepliikki kuuluukin elokuvahistorian kuuluisimpiin: "It was beauty killed the beast." Kaunotar tappoi hirviön.

Teemalauantai on uusinta kesäkuulta 2009.

(Kirjoittanut Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

Monsterland (Monsterland, Saksa 2008). Dokumentti, ohjaus Jörg Buttgereit.

King Kong (King Kong, USA 1933, 101 min.). Ohjaus: Merian C. Cooper ja Ernest B. Schoedsack.  Näyttelijät: Fay Wray, Robert Armstrong, Bruce Cabot, Frank Reicher. MV

Suosittele325 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Villi Jumbo (K15)

Naisjengi suunnittelee kirkon ryöstöä rokkaavassa japanilaisessa nuorisotarinassa.

Seksijahti (K15)

Jengijohtaja vihaa puoliverisiä rotukysymystä käsittelevässä rokkaavassa japanilaisessa nuorisofilmissä.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook