YLE Teema

 

Mediataide: Marjatta Oja

Julkaistu perjantaina 07.03.2014 0 kommenttia 26 suositusta

Tilanneveistoksia

keskiviikko 23.4. klo 20.00

Marjatta Ojan taiteessa käsitellään liikkuvan kuvan, puoliläpäisevien materiaalien, peilien ja muiden projisointiin sopivien esineiden avulla kuvan hajoamista osiin näyttelytilassa, ja siten syntyvää uudenlaista katsoja-kokijan tilannetta.

Marjatta Ojan teokset ovat kolmiulotteisia. Ne pakenevat elokuvan esittämismuotoa, ruutua sekä keskeisintä ajallista oletusta: jatkumoa. Teoksissaan Oja hajottaa tilanteita ja esittää niitä uudelleen, tavoitellen yhteyttä katsojaan. Teokset ovat usein videoprojisointeja yhdistettynä erilaisiin rakennelmiin. Kuvapinnan eteen tai taakse syntyy tasoja, joilla Oja tavoittaa kuvaan syvyyttä ja kolmiulotteisuutta. Valmiita näyttelytilaan sijoitettavia teoksiaan Oja kutsuu tilanneveistoksiksi.

Ojalla on myös pitkään jatkunut musiikki- ja mediataideperformanssiprojekti You&Me. Se on Ojan, myös 22-pistepirkosta tunnetun muusikko Asko Keräsen ja kuvataiteilija Oliver Whiteheadin muodostama kollektiivi. You&Me:n yhdistetty elävä kuva ja avaruuselektropoppi virtaavat vapaasti moniin suuntiin sekä eri tasoille herättäen unenomaisia tunnelmia ja tuntemuksia.

Sarjaa varten kuvattu materiaali koostuu Ojan uuden installaatioteoksen rakentelukokeiluista hänen työhuoneellaan, Marjatta Ojan tohtoriväitöstilaisuudesta Kuvataideakatemialla sekä You&Me -kokoonpanon harjoitus- ja livemateriaalista.

Oja suoritti vuonna 2001 Kuvataideakatemian jatkotutkinto-osastolle kuvataiteen tohtorin tutkinnon. Tutkintoon sisältyvä julkaisu ”Kolmiulotteinen projisointi – tilanneveistos tekijän ja katsojan välissä” on sekä teoreettinen tutkimus että tutkivien kuvataiteellisten esitysten dokumentti. Oja kartoittaa tutkimuksessaan liikkuvan kuvan rajoja tilassa. Ojan työ problematisoi ajankohtaista kysymystä taiteilijan ja katsojan välisestä suhteesta: voivatko liikkuvan kuvan esityksen uudenlaiset välitilat muuttaa taiteilijan roolia, siten että dialogi olisi mahdollinen ei vain teoksen vaan myös taiteilijan kanssa? Jaksossa esiintyvät myös väitöksen ohjaaja Jan Kaila sekä tarkastajat Maeve Connolly ja Philip Hoffman. Julkinen tarkastustilaisuus oli 29.10.2011 Kuvataideakatemian auditoriossa.

Marjatta Ojan ohjelmassa mukana olevat teokset

You&Me: Hazarai. Kokeellinen teos You&Me:n musiikkiin.
Ohjaus, kuvaus ja leikkaus: Marjatta Oja, musiikki: You&Me, tuotanto: Marjatta Oja 2010

Personally Imposed / Audiovisual Situation Sculpture. Audiovisuaalisella tilanneveistoksellaan Marjatta Oja haluaa ottaa kantaa suorakaiteen muotoon sellaisena kun se ilmenee kameran tallentamana. Totuttua muotoa ei yleensä kyseenalaisteta, vaan ”framen” muodossa esitetyt lähisukulaisetkin hyväksytään. Hajottamalla ”framen” ja rakentamalla uudelleen katselutilanteen Oja yrittää löytää kuvan katsomisen olemuksen. Mikä meitä yhdistää suorakaiteen muotoisten valokuvien katselussa?
Marjatta Oja 2012

Floating kertoo erillisyyden tunteesta. Erillisyys toteutetaan teoksessa kolmella tavalla: erottamalla kuvauspaikat ja ääni toisistaan, erityisellä, aihetta varten kehitetyllä kuvaustavalla ja ääniraidalla kuultavan puheen sisällöllä.
Marjatta Oja 2003, roolissa: Pekka Sillman

Kalvo XI. Elokuva salaisuuden tunnelmasta. Kuin paljastettaisiin jotain yksityistä, outoa, jopa epämiellyttävää tapahtumaa. Henkilö on himmeän lasin takana, jonka voi mieltää suojakalvoksi katsojan ja taiteilijan yksityisyyden välillä.
Marjatta Oja 1990

Tests Nos 7 & 8. Kokeita mahdollisuudesta luoda liikkuvaan kuvaan syvyyttä ilman kertomusta.
Marjatta Oja 2006

A Candle. Videoinstallaatio; projisointi, tuoli ja kynttilä.
Marjatta Oja 2012, loop, roolissa Olivia Luukas.

Suosittele26 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook