YLE Teema

 

Mediataide: Mika Taanila

Julkaistu torstaina 06.03.2014 0 kommenttia 27 suositusta

Liikkuvan kuvan arkeologi

keskiviikko 2.4. klo 20.00

Mika Taanilan teokset sijoittuvat dokumenttielokuvan, avantgarden ja videotaiteen välimaastoon.

Toden ja fantasian välillä liikkuvissa elokuvissaan Taanila käsittelee usein teknologisia utopioita ja tulevaisuusvisioita. Elokuviensa raaka-aineena Taanila käyttää usein erilaisia arkistomateriaaleja, kuten amatöörifilmejä tai tieteellistä koemateriaalia. Hänen elokuvistaan on sanottu, että ne ovat eräänlaista media-arkeologista kaivaustyötä. Ne tarkastelevat teknologian kasvamista keskeiseksi osaksi yhteiskuntaa eri näkökulmista. Taanilan haastattelut ja teosklipit tuovat sarjaan mediataiteen ja kokeellisen elokuvan rajankäyntiä.

Mika Taanilan rikkaassa poikkikulttuurillisessa toiminnassa näkyy, että hän on opiskellut sekä kulttuuriantropologiaa Helsingissä että videokuvausta Lahden muotoiluinstituutissa. Hänen työssään yhdistyy kiinnostus kuvataiteeseen, avantgardeen, moderniin musiikkiin, dokumenttielokuvaan, tieteeseen ja futurismiin.

Mika Taanilan jaksossa kuvataan live-esityksen rakentamista ja itse tapahtumaa vuonna 1998 tehdyn Pori-triptyykin erikoisesityksestä nimellä Expanded Pori. Esityksessä Taanila rakentaa teoksen lukuisin projektorein, linssein ja värikalvoin. Näiden lisäksi esityksessä on Circle-yhtyeen livemusiikki. Teoksista Taanilalta näytetään musiikkivideoita, teokset Pidän tästä hiljaisuudesta (1983–86), Fysikaalinen Rengas (2002) ja Galleria Heinon installointi teoksesta Täydellisen pimennyksen vyöhyke (2006).

Mika Taanilan ohjelmassa mukana olevat teokset

Circle: Back To Pori (musiikkivideo)
Ohjaus ja leikkaus: Mika Taanila, kuvaus: Jussi Eerola, tuotanto: Mika Taanila 1999

Expanded Pori/Suur-Pori. Vuonna 1998 nykytaiteen museo Kiasmassa ensi-iltansa saanut Mika Taanilan ja Circle -yhtyeen yhteistyöelokuva Pori sai marraskuussa 2011 vihdoin ensiesityksensä myös Porissa, kun se esitettiin Puuvillatehtaan valopihassa. Tälläkin kertaa Circle loihti elokuvan soundtrackin livenä.

Pori-elokuva on ulkopuolisen turistin raportti satakuntalaisen rannikkokaupungin tunnelmista. Mukana on näkymiä tämän hetken Porista, kaupunkiin liittyvää historiallista arkistomateriaalia sekä abstrakteja fantasiajaksoja. Esitys pohjautuu väljästi Circlen teema-albumiin Pori, jolla yhtye esittää kotikaupungistaan kertovia instrumentaalikappaleita.

Porissa nähtyyn esitykseen Taanila ja Circle toteuttivat alkuperäisestä elokuvasta laajen-netun version, nimeltään Expanded Pori / Suur-Pori. Siinä alkuperäinen 35-minuuttinen, kolmella projektorilla heijastettu triptyykkielokuva täydentyi monella uudella projektorilla sekä elo-kuvallisella prologilla ja epilogilla. Esityksen kokonaiskesto Porissa oli noin 60 minuuttia.
Ohjaus ja leikkaus: Mika Taanila, kuvaus: Jussi Eerola, livemusiikki: Circle, tuotanto: Mika Taanila ja Valtion taidemuseo / Nykytaiteen museo Kiasma 1998

Pidän tästä hiljaisuudesta
Teos käsittelee fyysistä uupumusta ja flegmaattisuutta positiivisesta näkökulmasta.
Mika Taanila 1983–86

22-Pistepirkko: Don't Say I'm So Evil (remix) (musiikkivideo)
Helsingin rautatieaseman kameravalvomossa kuvattu musiikkivideo.
Ohjaus ja leikkaus: Mika Taanila, kuvaus: Jussi Eerola / 16 mm ja Mika Taanila / video, tuotanto: Bare Bone Business 1996

Täydellisen pimennyksen vyöhyke (dokumentaatio installaatiosta). Filmi-installaatio liikkuu planeettojen välisten heijastumien ja varjojen sfääreissä. Se on kunnianosoitus varhaisen tieteellisen elokuvan pioneereille. Teos pohjautuu Geodeettisen laitoksen vuonna 1945 Kokkolan Poroluodolla taltioimaan filmi- ja ääniaineistoon täydellisen auringonpimennyksen aikana. Epäonnistuneessa kokeessa elokuvavälinettä käytettiin mittaa-maan Euroopan ja Pohjois-Amerikan mantereiden välistä tarkkaa maantieteellistä etäisyyttä kameran liikehavaintojen, avaruuteen lähetettyjen äänisignaalien ja monimutkaisten matemaattisten laskelmien avulla.

Teokseen kuuluu kaksi erillistä 16mm filmikelaa: positiivi (aurinko) ja negatiivi (kuu). Ne ovat sisällöltään täysin identtisiä ja projisoidaan toistensa päälle kahdella erikoisvalmistei-sella projektorilla lievässä epäsynkroniassa. Filmiluupin pituus on 62 metriä.
Mika Taanila, tuotanto: Kinotar Oy 2006, installaation dokumentointi: Mika Taanila, yksityisnäyttely Galleria Heinossa 2010

Fysikaalinen rengas on found footage -filmi. Se perustuu materiaaliin, joka dokumentoi anonyymin suomalaisen fysikaalisen kokeen 1940-luvulta. Kokeen tarkoitus jää tuntematto-maksi. Huolellisella editoinnilla raakamateriaalista on koostettu kineettinen taideteos. Olennai-nen osa teosta on Mika Vainion (Ø, Pan Sonic) tekemä ääni.
Ohjaus ja leikkaus: Mika Taanila, trikkikuvaus: Jussi Eerola, musiikki: Ø, tuotanto: Mika Taanila 2002

Suosittele27 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook