YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Missikaunotarten arkea

Julkaistu maanantaina 14.12.2009 1 kommenttia 275 suositusta

Anna-Liisa Tilus ja Tanja Vienonen idolin roolissa ja kisamatkalla.

TV-arkiston kuuma missikevät päättyy analyyttisempiin kuvauksiin missikisojen arjesta ja ihmisistä missitittelin takana.

Mirja Metsolan dokumentti Missi – johdattelua idolianalyysiin tarkastelee misseyttä ja sen mukanaan tuomia lieveilmiöitä Anna-Liisa Tiluksen kautta. Vuoden 1984 Miss Suomi Anna-Liisa Tilus oli paitsi kauneuskuningatar, myös maanpinnalla kulkeva, moderni nuori nainen, jota missihuuma ei heittänyt skandaalilehtien otsikoihin.

Dokumentti peilaa 19-vuotiaan tytön suhdetta ihailun kohteena olemiseen ja suhteettoman suureen julkisuuteen, josta esimerkkinä mainittakoon kotikylän leipomon missitortut. Nykyisin Anna-Liisa Tilus-Väisänen on YLE TV1:n kanavaemäntä ja televisiokuuluttaja.

Liisa Akimoffin ohjaama ja käsikirjoittama dokumentti Shanghai’d in Senegal kuvaa vuoden 1991 Miss Suomen Tanja Vienosen matkaa Senegalissa pidettyihin Miss Eurooppa -kisoihin. Dokumentti kuvaa yllätystentäyteistä missimatkaa pelottomasti mutta kohteitaan kunnioittaen. Tanja kertoo muun muassa, että kaikki julkisuus ja misseys tuovat lisää töitä, vaikka hyttyset ja vatsatauti vaivaavatkin vieraassa ympäristössä.

Tanja Vienonen, josta sittemmin tuli Suomen kulttuuriministeri vuosiksi 2003-2007, pääsi Miss Eurooppa -kisassa finaaliin, mutta ei sijoittunut mitaleille.

Lisätietoa ohjelmasta

TV-arkiston missit 4/4
Missi – johdattelua idolianalyysiin (1984)
Shanghai’d in Senegal (1991)

Suosittele275 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro

Arki on aivan toista kuin juhla, kauneuskilpailijoillakin. Se todistettiin molemmissa dokumenteissa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook