YLE Teema

 

Miten voitat Nobelin?

Julkaistu keskiviikkona 28.04.2010 0 kommenttia 97 suositusta

Mitä maailman arvostetuimman palkinnon voittamiseen vaaditaan? Australialaiset tutkijat Barry Marshall ja Robin Warren jakoivat lääketieteen Nobelin palkinnon vuonna 2005 mahahaavaa aiheuttavan bakteerin löytämisestä. Kuinka löytö varmistui ja tieto mullistavasta havainnosta otettiin maailmalla vastaan?

Tiededokumentti: Miten voitat Nobelin?

keskiviikko 12.5. klo 17.00

Joka vuosi Ruotsissa järjestetään juhlat, joita katsotaan television välityksellä ympäri maailmaa. Vain kaikkein parhaimmat ja älykkäimmät kutsutaan Tukholmaan. Räjähteillä omaisuuden ansainnut Alfred Nobel halusi jättää jälkeensä positiivisen perinnön Nobelin palkintojen muodossa. Palkinnoista onkin tullut inhimillisen kehityksen ilmentäjä.

Australialaiset tutkijat Barry Marshall ja Robin Warren istuivat eräänä iltana maailman syrjäisimmässä pääkaupungissa Australian Perthissä syöden roskaruokaa, kun puhelin soi. Puhelussa Tukholmasta tiedusteltiin, mahtaisivatko miehet päästä Nobelin palkintojenjakoon joulukuussa. Miehet saivat tietää voittaneensa Nobelin fysiologian ja lääketieteen palkinnon, yhden viidestä alkuperäisestä Nobel-palkinnosta.

Ohjelma valottaa Marshallin ja Warrenin matkaa palkintokorokkeelle. Matka kertoo taistelusta omalla uralla erehdyksen ja yrityksen välimaastossa, loputtomasta työstä tutkimuksen parissa ja itsepäisestä määrätietoisuudesta. Warrenin matka alkoi vuonna 1979 vaatimattomassa sairaalaan laboratoriossa, jossa patologi ensimmäisen kerran havainnoi bakteerin selviytymistä ihmisen vatsassa. Warren ja ruuansulatukseen erikoistunut Marshall tapasivat ja alkoivat kehittää teoriaa siitä, kuinka bakteeri - ei stressi - aiheuttaa mahahaavan. Mutta mitkä ovat tämän matkan yksityiskohdat? Ja kuinka löydös johti miehet Ruotsiin? Millaista on Nobelin palkinnon kulissien takana?

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: The winners' guide to the Nobel Prize

Tuotanto: ABC, Australia.

Suosittele97 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook