YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Mona Lisan kirous

Julkaistu maanantaina 28.09.2009 0 kommenttia 292 suositusta

Kuinka kuvataiteilijoista tuli supertähtiä?

keskiviikko 5.1. klo 19.05

Tammikuussa 1963 Washingtonin National Gallery of Artiin oli kokoontunut merkittäviä henkilöitä. Oli
senaattoreita ja kongressin jäseniä sekä Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy ja hänen vaimonsa Jacqueline. Jos Jacqueline Kennedy oli kuuluisa, niin oli myös toinen nainen samassa huoneessa - taulussa arvoituksellisesti hymyilevä Mona Lisa.

Mona Lisan paljastamistilaisuus oli tarkoin harkittu presidentin käskyjen mukaan. Tilaisuuden tuli olla samana päivänä, kuin uusi kongressi aloitti istunnot. Kysymys oli niin politiikasta kuin taiteestakin. Mona Lisa viestitti Kennedyjen asemasta uutena Medicininä, taiteen suojelijana ja vaikutusvaltaisena päättäjänä. Tuo ilta taidemuseossa muutti tavan tarkastella taidetta.

The Mona Lisa Curse kertoo taidemarkkinoiden vallankumouksesta. Ohjelmassa pohditaan, kuinka taiteen supertähdet tehtiin, miksi taiteen rahallinen arvo ampaisi pilviin ja kuinka nämä kaksi asiaa vaikuttivat tapaan, jolla nykyään tarkastelemme taidetta.

Johdattelijana näihin kysymyksiin toimii ohjelman käsikirjoittaja ja juontaja Robert Hughes. Tämä Time-lehden taidekriitikko tarjoaa kiistellyn näkökulman taiteen vallankumoukseen. Lisäksi ohjelma on muistelma Hughesin tuntemista taiteilijoista, joiden elämä muuttui dramaattisesti uuden tilanteen myötä.

Lisätietoa ohjelmasta

(The Mona Lisa Curse) Tuotanto: Channel 4:lle An Oxford Film and Television production, Iso-Britannia 2008.

R. Hughes Art Cyclopediassa

R. Hughes Wikipediassa

Suosittele292 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook