YLE Teema

 

Film noir

Morsian pukeutui mustaan (16)

Julkaistu keskiviikkona 23.05.2012 2 kommenttia 197 suositusta

maanantai 30.7. klo 22.00

Morsian pukeutui mustaan on ranskalaisen mestariohjaajan François Truffaut’n kunnianosoitus kollegalleen Alfred Hitchcockille sekä hienolle ja tyylikkäälle näyttelijättärelle Jeanne Moreaulle. Moreau esittää salaperäistä naista, joka viettelee miehiä vain murhatakseen heidät armotta - joko suunnitellusti tai tilanteen tarjoamien mahdollisuuksien mukaan. Nainen tarjoaa uhreilleen aavistuksen onnesta ennen kuin kostaa oman onnensa tuhoamisen. Motiivi kostolle selviää vasta vähitellen elokuvan aikana.

Hitchcockin kuuluisan Takaikkuna-elokuvan tavoin Morsian pukeutui mustaan perustuu William Irishin eli Cornell Woolrichin tekstiin. Komeasta, melodramaattisesta musiikista vastaa Hitchcockin hovisäveltäjä Bernard Herrmann. Kun elokuva on vielä kuvallisesti toteutettu hyvin hitchcockmaisella otteella, tuntuu joskus siltä kuin katsoisi ranskaksi dubattua Hitchcockin elokuvaa.

Truffaut’n oma kädenjälki näkyy ehkä parhaiten siinä, kuinka sattuma johdattelee tämän katkeranmakuisen mutta tyylikkään trillerin juonta ja ihmisiä. Tarinan surumielinen traagisuus syntyy nimenomaan sattumista ja kohtalon oikuista, ja sattumalla on iso merkitys myös murhien toteutuksessa.

Kukaan koston uhreista ei ole edes varsinaisesti ”paha”, ja Truffaut luo henkilökuvista maukkaat pikku vinjetit. He sentään elävät vikoineen ja puutteineen, joskaan eivät enää kovin pitkään, mutta murhaaja on elämästä jo luopunut ja sisimmässään kuollut nainen.

Lisätietoa ohjelmasta

Morsian pukeutui mustaan (La mariée était en noir), Ranska 1967. O: François Truffaut. N: Jeanne Moreau, Charles Denner, Michel Bouquet, Michael Lonsdale, Daniel Boulanger.

Suosittele197 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kesäkino

Teeman lauantai-iltojen Kesäkinossa ja Radio Suomen sarjassa Onnen maalta Erottajalle tehdään kesäisten suomalaisten elokuvien kanssa matka heinälatojen viattomista maisemista uudenaikaiseen kaupunkielämään.

Kino Tulio

Melodraaman mestarin Teuvo Tulion satavuotispäivää vietetään 23. elokuuta 2012. Sen kunniaksi Teemalla esitetään kesän aikana Tulion koko tuotanto. Torstai-iltojen Kino Tulion lisäksi Tuliota juhlitaan 18.8. Kesäkinossa.

Kommentit

Anonyymi

Harmi, että tekstitys puuttui. Puolipitkän saksan lukijalle ei ranska taipunut.

Morsian

Anonyymi kirjoitti:
Harmi, että tekstitys puuttui. Puolipitkän saksan lukijalle ei ranska taipunut.

Meillä oli tekstit, eli taisi olla vika teidän laitteissa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook