YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Lillian Roxon, rockin äiti

Julkaistu torstaina 10.06.2010 0 kommenttia 249 suositusta

maanantai 16.6. klo 20.00

Lillian Roxonin ja rockin intohimoinen suhde alkoi vuonna 1959, kun nuori Brisbanessa varttunut australialaistoimittaja matkasi kohti New Yorkia. Kymmenessä vuodessa Roxonista tuli kaupungin kuumimman klubin Max’s Kansas Cityn ”kuningatar”. Hän oli kirjoittamassa maailman ensimmäistä rock-ensyklopediaa. Roxon liikkui mm. ystävänsä Andy Warholin The Factory -studiolla, joka oli aikakauden suurimpien rockjulkimoiden olohuone.

Dokumentissa Lillian Roxon, rockin äiti (Mother of Rock, the Life and Times of Lillian Roxon) palataan 1960- ja 70-lukujen New Yorkiin kertomaan tarinaa maailman ensimmäisten vakavasti otettavien rocktoimittajien joukkoon kuuluneesta Roxonista. Aikakausi ja ilmapiiri olivat täynnä suurta rockhenkeä, kun poptaiteilijat ja rokkarit kohtasivat punkin esiaallon pyyhkäistessä yli Amerikan. Dokumentissa kuullaan pitkä liuta suurten rockhahmojen, toimittajien, valokuvaajien ja Roxonin ystävien kuten Germaine Greerin ja Lenny Kayen haastatteluja. Mukana on myös Iggy Popin tuore haastattelu.

Roxon tuli juutalaisperheestä, joka oli paennut Mussolinin Italiasta Australian Brisbaneen. Roxon kävi Sidneyn yliopiston ja liittyi anarkistiseen Push-liikkeeseen. Journalistina Roxon erottui jo varhain tuoreilla näkökulmillaan, jotka enteilivät uutta journalistista otetta. New Yorkissa Roxon kiinnostui rock- ja popkulttuurista ja alkoi kirjoittaa siitä säännöllisesti. Hän raportoi muun muassa Beatlesin ja Rolling Stonesien invaasiosta Yhdysvaltojen musiikkimarkkinoille. Erityistä suosiota hän nautti New Yorkin Max’s Kansas City -klubilla, jonka vakioasiakkaisiin kuuluivat John ja Yoko, Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Doors, Patti Smith, Alice Cooper…

Roxonista tuli pian New Yorkin tunnetuin rocktoimittaja, jolla oli oma, yli 250 kanavalla lähetettävä radio-ohjelma sekä kolumni muun muassa New Yorkin Sunday Newsissä. Kova työtahti ja rock-elämä kuitenkin kostautuivat: Roxon menehtyi astmakohtaukseen 41-vuotiaana vuonna 1973.

Lisätietoa ohjelmasta

Lillian Roxon, rockin äiti (Mother of Rock, the Life and Times of Lillian Roxon), Australia 2010. Ohjaus Paul Clarke. Tuotanto Lowlands Media.

Suosittele249 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Joan Baez, ääni joka kantaa

Dokumentti legendaarisen folklaulajan ja ihmisoikeusaktivistin pitkästä urasta. Baezin lisäksi haastateltavina mm. David Crosby, Bob Dylan, Jesse Jackson ja Roger McGuinn.

Rockin klassikkolevyt: Quadrophenia

The Whon klassikkolevyn tarina. Mukana ennennäkemätöntä arkistomateriaalia vuonna 1973 ilmestyneen temaattisen tupla-albumin kaoottisista tekovaiheista. Levyn tekoa muistelevat mm. Pete Townshend ja Roger Daltrey.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook