Muotoilun huiput
Julkaistu torstaina 01.03.2012 0 kommenttia 172 suositusta
Työhuoneen arkinen näkymä koostuu ainakin tuolista, pöydästä, tietokoneesta, puhelimesta, kahvimukista, hyllystä ja toimistotarvikkeista. Yhdistävä tekijä näille kaikille on ainakin se, että ne on tarkoitettu juuri sen muotoisiksi, kuin miltä ne näyttävät. Näiden esineiden muotoilusta on vastuussa joku ihminen – muotoilija.
BBC:n viisiosainen dokumenttisarja Muotoilun huiput kertoo muotoilun monisyisen tarinan teollisen vallankumouksen ajoista nykypäivään asti. Matkan varrella kuulemme monen huippumuotoilijan, kuten Philippe Starckin, Dieter Ramsin, Applen Jonathan Iven sekä Ford Motorsin J. Maysin ajatuksia yhdistettynä muiden alojen asiantuntijoiden kommentteihin, joista futurologi Bruce Sterling ja sosiologi Harvey Molotch mainittakoon.
Muotoilu on alana muuttunut ja venynyt 250 viime vuoden aikana moneen suuntaan, minkä taustalla ovat niin kulttuuriset, taloudelliset kuin yhteiskunnallisetkin tekijät.
Mitä kaikkea mahtuu ensimmäisten tehtaiden ja Ikean, Applen ja Fordin kaltaisten monikansallisten yritysten väliin? Jos puhutaan siitä, kuinka ihminen on muuttanut maailmaa, muotoilu on ainakin oiva keino todella nähdä se. Tarkoitus ei ole nostaa alan historian merkittävimpiä henkilöitä jalustalle vaan yrittää hahmottaa sitä pitkää ja mutkikasta tietä, jonka muotoilu on historian saatossa kulkenut.
Osa 1. Teollisen muotoilun uranuurtajat.
Kuinka Wedgwoodin kuuluisa keramiikkatehdas syntyi ja millaisia ovat klassiset valurautapadat? Teollinen vallankumous mahdollisti myös T-malli Fordin tulon markkinoille.
Osa 2. Sisustussuunnittelijoita.
Bauhausin teräsputkituolista tuli modernismin symboli 1920-luvulla. Yhdysvaltalaisen Niels Diffrientin suunnittelemissa työtuoleissa huomioitiin myös ergonomian vaatimukset.
Osa 3. Sodan elonjäämisoppi.
Toisessa maailmansodassa mittaa toisistaan ottivat sotakoneistojen ja ideologioiden lisäksi myös aseiden suunnittelijat. Millaisena erämaasodan veteraani Peter Gudgin tilanteen koki?
Osa 4. Muovin vallankumous.
1950- ja 1960-luvuilla muotoilijat saivat materiaalikseen muovin ja se oli myös kuluttajien mieleen. Miten Sonyn Walkmanit syntyivät ja kuinka muovin ympäristöhaittoihin havahduttiin?
Osa 5. Haluttuja design-tuotteita.
1900-luvun kahtena viimeisenä vuosikymmenenä muotoilijoiden mielikuvitus pääsi valloilleen ja tietokoneet saivat uuden designin. Kehitystä arvioi mm. Stephen Fry.
Lisätietoa ohjelmasta
Muotoilun huiput 1-5 (The Genius of Design), Britannia 2010. Tuotanto BBC.
Lähetä linkki
Katso myös...
Lahjapaketti: Tekijänä
Tekijänä-sarjan päähenkilöt ovat sukupolvensa huippuja, nuoria tekijöitä jotka ovat tarttuneet hetkeen ja kouliintuneet työssään poikkeuksellisen taitaviksi, taipumustensa ja kovan työn kautta. Heitä seurataan yhden päivän ajan, aamusta iltaan.
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut