Mykkä valo: Tukkijoella
Julkaistu torstaina 19.12.2013 2 kommenttia 37 suositusta
Ottiatuota! Tukkijoella on Axel Slanguksen ja Wilho Ilmarin ohjaama kotimainen mykkäelokuva vuodelta 1928, jonka herättää hienolla tavalla eloon säveltäjä Kimmo Hakolan tänä vuonna Radion Sinfoniaorkesterille (RSO) säveltämä uusi musiikki. Elokuva pohjautuu Teuvo Pakkalan vuonna 1896 kirjoittaman ja kansansuosikiksi nousseeseen näytelmään, jota 1800-1900 -lukujen taitteessa esitettiin Suomalaisessa Teatterissa (myöhemmin Kansallisteatteri), sekä myös maakuntateattereissa. Näytelmästä tuli suuri menestys. Elokuvan pääosissa nähdään kotimaisen 1920 -luvun draaman ja teatterin tähdistöä, kuten Urho Somersalmi (Aaprami Turkka), Ellen Sylvin (Pietolan talon tytär Katri), Ossi Korhonen (Pölhö-Kustaa), Heikki Välisalmi (Pietolan renki Tolari), Mary Spennert-Hannikainen (Anni) ja Eino Salmela (Rättäri). Pakkalan Tukkijoella oli jo teatteriversiona kansan suosikki ja näytelmästä kehkeytyi Nummisuutareiden ohella tukkilaisromantiikan eräänlainen kantateos.
Elokuva kertoo pienelle paikkakunnalle uittotöihin saapuvista tukkilaisista ja kyläläisistä. Talonpoika Pietola inhoaa tukkilaisia, mutta hänen tyttärensä Katri rakastuu Turkkaan, mökintyttö Anni Huotariin ja renki-tukkilainen Tolari kaupustelija-Maijaan. Seuraa lemmekäs suhdesekamelska; juonittelua, väärinkäsityksiä ja kommelluksia. Saavatko rakastavaiset toisensa ja kuinka käy Pölhö-Kustaan? Alkuperäinen näytelmä sisälsi runsaasti musiikkia ja lauluja. Musiikkia näytelmään sävelsi mm. Oskar Merikanto, jonka pohjalta Emil Kauppi sovitti musiikkiohjelman alkuperäistä elokuvateatteriorkesteria varten. Tukkijoella -näytelmästä on tehty kolme filmatisointia, joista 5.11.1928 Helsingin Kino-Palatsissa ensi-iltansa saanut nyt nähtävä versio on ensimmäinen.
Tukkijoella -elokuva on Yleisradion vuonna 2009 käynnistämän Mykkä valo - sävellystilaus- & elokuvahankkeen viides ja samalla viimeinen elokuva. Tässä Suomen musiikkihistorian eräässä mittavimmista sävellystilaushankkeista Yle on tilannut viideltä suomalaiselta säveltäjältä uuden musiikin viiteen kotimaisten mykkäelokuvan valioon. Tavoitteena on saattaa ko. Ylen omistamat elokuva-aarteet laajemman yleisön nähtäväksi. Mykkäelokuvien äänettömyys on koettu esteeksi niiden TV-esityksille ja ne ovatkin usein hautautuneet arkistojen kätköihin. Elokuvateatterissa elokuvia on perinteisesti esitetty erilaisten elävien musiikki-improvisaatioiden kanssa, mutta alun perin teatterissa työskenteli yleensä pieni orkesteri. Hankkeena näin laaja sinfoniaorkesterille tehty sävellystilaushanke on kuitenkin ainutlaatuinen. Sarjan elokuvat on esitetty RSO:n konserttiohjelmistossa vuosina 2009-2013 ja Yle Teema on näyttänyt kaikki elokuvat televisiossa. Sarjan aiemmat elokuvat ovat 2009 Ollin oppivuodet (1920), ohjaus Teuvo Puro, musiikki Harri Vuori, 2010 Noidan kirot (1927), ohjaus Teuvo Puro, musiikki Tapio Tuomela, 2012 Elämän maantiellä (1927), ohjaus Kurt Jäger, musiikki Yrjö Hjelt, 2013 Rakkauden kaikkivalta (Amor omnia, 1922), ohjaus Konnrad Tallrot ja 2014 Tukkijoella.
Lähetä linkki
Katso myös...
Säveltäjä Kimmo Hakola Tukkijoella
Kimmo Hakola sävelsi Ylen Mykkä valo -sävellystilaushankkeen viidennen ja samalla viimeisen elokuvaan "Tukkijoella" vuodelta 1928 uuden musiikin. Juha Suomalaisen haastattelussa Hakola kertoo musiikin synnystä.
Teeman lahjapaketit 2013
Teeman perinteisiä lahjapaketteja avataan aatonaatosta loppiaiseen. Mukana elokuvia, musiikkia, dokumentteja, komediaa...
Kommentit
Kiitos tästä Tukkijoella-elokuvasta, samoin kuin muistakin Mykkä valo -sarjan elokuvista. Tämän kohdalla kävi teillä tosin sellainen virhe, että elokuvan kesto on minuutin yli kaksi tuntia ja elokuvalle annettu esitysaika tasan kaksi tuntia, mikä tarkoittaa, että tallennuksesta jäi viimeinen minuutti pois. Aikooko Yle esittää elokuvaa uudelleen? Eikö olisi muuten hieno asia laittaa koko Mykkä valo -sarja vaikkapa yhdelle sunnuntaipäivälle?
Itse ostaisin mielelläni laadukkaat blu-ray-digitalisoinnit koko Mykkä valo -paketista.
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
TIISTAINA 7.1.2014