YLE Teema

 

Keskiviikon Kino

Nainen Berliinissä (16)

Julkaistu maanantaina 04.02.2013 1 kommenttia 81 suositusta

keskiviikko 27.3. klo 21.45

Vuonna 2008 valmistunut Nainen Berliinissä (Anonyma - Eine Frau in Berlin) on todelliseen, anonyymiin päiväkirjaan perustuva elokuva naisesta, joka yrittää selviytyä toisen maailmansodan lopusta puna-armeijan valtaamassa, raunioituneessa Berliinissä vuonna 1945. Elokuvan ohjasi Max Färberböck, pääosaa esittää Nina Hoss.

Kaunistelematon ja tunteilematon päiväkirja, jossa kerrotaan avoimesti muun muassa venäläisten sotilaiden tekemistä joukkoraiskauksista, herätti Saksassa paljon kohua ja paheksuntaa. Moni syytti sen mustaavan saksalaisten naisten maineen. Päiväkirjan todennäköiseksi kirjoittajaksi paljastui 2000-luvulla Marta Hillers, joka teki natsi-Saksassa töitä toimittajana mutta ei ilmeisesti kuulunut natsipuolueeseen.

Elokuva on esitetty aiemmin natsien perintöä käsitelleessä Teemalauantaissa 2.2.2013.

Lisätietoa ohjelmasta

Nainen Berliinissä) (Anonyma - Eine Frau in Berlin), Saksa 2008. O: Max Färberböck. N: Nina Hoss, Jevgeni Sidikhin.

Suosittele81 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

30.3. Teemalauantai: Marilyn!

Marilyn Monroe riisuu pääsiäisenä pitkästä aikaa jumpperin. Hän on seksikkäimmillään elokuvassa Lemmenloukku, vastanäyttelijänään Yves Montand. Viimeisiä, sensuelleja kuvia Marilynistä näkee myös valokuvaaja Bert Sternistä kertovassa dokumentissa.

Vaarallinen romanssi (12)

Alfred Hitchcockin mestariteos kertoo syyttömästä miehestä, joka pakenee Yhdysvaltojen halki vakoojat ja poliisit kannoillaan. Pääosissa Cary Grant, Eva Marie Saint ja James Mason.

Kommentit

Kirsi Järnefelt

Nainen Berliinissä on järkyttävän hieno elokuva. Raskas aihe mutta elokuva pitää katsojan tiiviisti otteessaan. Elokuva tuo sydäntä riipaisevasti esille paitsi kotirintamalla koetut vaietut kärsimykset, erityisesti myös moraalisten ratkaisujen vaikeuden ja kyseenalaisuuden elämän ja kuoleman tilanteissa. Sitäpaitsi tällaista tapahtuu myös 2000-luvulla meidän maailmassamme, kaiken aikaa. Katsokaa!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook