YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Nainen raiskattuna ja raiskaajana

Julkaistu maanantaina 14.12.2009 1 kommenttia 329 suositusta

Miestä ei voi raiskata ja Vuosisadan rakkaustarina esitetään kirjailija Märta Tikkasen 75-vuotispäivän kunniaksi.

tiistai 6.4. klo 22.15, uusinta perjantaina 9.4. klo 21.45

Märta Tikkasen Miestä ei voi raiskata (K15) oli kohukirja ilmestyessään vuonna 1975. Teoksen aihe ei ole vanhentunut, vaikkei se toki enää tunnukaan yhtä radikaalilta kuin nousevan feminismin vuosikymmenellä. Teoksessa raiskattu nainen, Tova Randers, päättää kostaa miehelle samalla mitalla. Ase ja ruoska apunaan Tova toteuttaa kostonsa, mutta vastaako miehen nöyryytys naisen kokemaa tuskaa ja ahdistusta?

Tova Randers ilmoittautuu itse poliisille saadakseen teolleen julkisuutta. Lain mukaan miehen raiskaaminen ei kuitenkaan ollut edes mahdollista teoksen valmistumisajankohtana: lakipykälä, jonka mukaan mieskin voi olla seksuaalirikoksen kohde, astui voimaan vasta 20 vuotta myöhemmin.
Miehen raiskaamisen mahdollisuudesta ja keinoista käydään jälleen aktiivista keskustelua netissä, sillä Yhdysvalloissa on 2000-luvulla käyty useampiakin oikeudenkäyntejä, joissa nainen on tuomittu miehen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Jörn Donnerin ohjaama elokuvaversio Märta Tikkasen romaanista valmistui vain kolme vuotta kirjan jälkeen. Raiskattua Tovasta Evaksi muutettua Randersia esittää ruotsalainen Anna Godenius, raiskaajaa Gösta Bredefeldt.

 

Vuonna 1978 ilmestynyt runoteos Vuosisadan rakkaustarina kertoi Märta Tikkasen myrskyisestä avioliitosta taiteilija Henrik Tikkasen kanssa. Naisen peittelemätön, suoraan arkisista tilanteista nouseva puheenvuoro on samalla syytös ja puolustus, taisteluhuuto välinpitämättömyyttä, perheväkivaltaa ja turtuneita ihmissuhteita vastaan. Runot esittää Liisi Tandefelt Katariina Lahden ohjaamana monologinäytelmänä.

Lisätietoa ohjelmasta

Miestä ei voi raiskata (K15)
(1978) Kotimainen elokuva, joka perustuu Märta Tikkasen romaaniin. Tuotanto Jörn Donner Productions Oy.

Vuosisadan rakkaustarina
(1979) Liisi Tandefelt esittää Märta Tikkasen runoja. 

Suosittele329 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro

Vuonna -95 tuota kirjaa siteerattiin iskelmässä Ei miestä voi raiskata. Itse en ollut tuota hurjaa elokuvaa ennen nähnyt, mutta Tikkasen 75-juhlapäivään se kyllä sopi.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook