YLE Teema

 

Tiededokumentti

Naurun biologiaa

Julkaistu tiistaina 27.08.2013 2 kommenttia 60 suositusta

sunnuntai 17.11. klo 16.15

Nauraminen näyttää hullunkuriselta: oudot ilmeet, rytmiset liikkeet kasvoilla ja kehossa. Mikä tutkijoita kiinnostaa nauramisessa? Naurutiedettä on harjoitettu muutaman vuosikymmenen ajan. Ranskalaisdokumentissa tutustutaan naurun biologiaan alalle erikoistuneen neurobiologi Robert Provinen johdolla. Provine kertoo, miten nauruja voidaan luokitella, ja mihin tulokseen Charles Darwin tuli naurun evoluutiosta.

Sikiön hymyileminen ja vauvan nauraminen ovat tärkeitä asioita kognitiivisen kehityksen kannalta. Naurua ei voi kuitenkaan pakottaa: esimerkiksi itseään kutittamalla ei voi herättää spontaania naurua. Lontoon Neurologisessa instituutissa on rakennettu kutitusrobotti, jonka avulla ihminen voi viimein kikatella, kun haluaa. Nauru ei myöskään ole vain ihmiselle ominaista, vaan bonobot ja simpanssit nauravat myös, varsinkin jos niitä kutitetaan.

Mitä aivoissa tapahtuu, kun nauramme? Miten tämä liittyy muihin tunteisiin? Voiko naurua pakottaa esimerkiksi joogan tai terapian avulla? Voiko naurulla olla vaikutusta terveyteen? Tiededokumentti vakavoituu naurun äärellä - ainakin osittain.

Lisätietoa ohjelmasta

(Histoire Naturelle du Rire, Ranska 2011)

Löydä lisää:

psykologia, evoluutio, nauru
Suosittele60 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

biologi

Minua on kiinnostanut, miksi huumori naurattaa. Vaikka se on naurun tärkein tehtävä, siihen Naurun biologia-ohjelma ei puutu. Eikö sitä edes ymmärretä?
Evoluutiossa huumorille nauramisesta on tullut mukavaa, siis palkitsevaa, kuten syömisestä ja seksistä, koska myös huumorilla on ihmislajin säilymisen kannalta elintärkeä tehtävä.
http://www.jyrkipatomaki.blogspot.fi/search/label/Huumori%20muokkaa%20mo...

Anonyymi

Kiitokset Ylelle tämän dokumentin esittämisestä! Äärimmäisen mielenkiintoista saada nähdä alansa huipputukijoiden ennakkoluulotonta lähestymistapaa eläinten sosiaaliseen vuorovaikutukseen - ja naurun biologiaan. Rotatkin siis nauravat, kun niitä kutittaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook