YLE Teema

 

Film noir

Neljän naamion salaisuus (12)

Julkaistu tiistaina 25.06.2013 0 kommenttia 35 suositusta

maanantai 5.8. klo 22.00

Kansas City Confidential eli Neljän naamion salaisuus (1952) on mitä todennäköisimmin innoittanut Quentin Tarantinoa elokuvassa Reservoir Dogs. Myös Stanley Kubrickin on arveltu saaneen siitä vaikutteita. Phil Karlsonin ohjaamassa väkivaltaisessa film noir -elokuvassa entinen rikollinen joutuu syyttömänä rikosepäilyn kohteeksi.

Työssään väärinkohdeltu entinen poliisi Tim Foster (Preston Foster) on suunnitellut toteuttavansa täydellisen rikoksen. Hän on värvännyt kiristämällä kolme elämän kolhimaa rikollista avuksi ryöstökeikalle. Foster tapaa apurinsa naamioituneena yksi kerrallaan. Hän edellyttää naamion käyttöä myös rikoskumppaneiltaan henkilöllisyyden peittämiseksi.

Nykyisin kukkalähettinä työskentelevä Joe Rolfe (John Payne) joutuu huonoksi onnekseen ryöstön pääepäillyksi. Hänet pidätetään mutta päästetään myöhemmin vapaaksi riittävien todisteiden puuttuessa. Sekä poliisit että kaupungin asukkaat uskovat kuitenkin Rolfen olevan syyllinen. Hän päättää puhdistaa maineensa ja lähtee etsimään johtolankoja, jotka ohjaisivat hänet oikean syyllisen jäljille.

Rolfe päätyy väärän henkilöllisyyden turvin meksikolaiseen lomakohteeseen, jossa hän tapaa Fosterin tyttären, Helenin (Coleen Gray). Tilanne mutkistuu, kun Rolfe ja Helen kiintyvät toisiinsa.

Lisätietoa ohjelmasta

Neljän naamion salaisuus (Kansas City Confidential), Yhdysvallat 1952. O: Phil Karlson N: John Payne, Preston Foster, Lee van Cleef, Jack Elam, Neville Brand, Coleen Gray.

Suosittele35 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Häikäilemättömät (12)

Kulttimaineen saavuttanut, Joseph H. Lewisin ohjaama rikosjännäri kertoo poliisista, joka käy rikollisjärjestön kimppuun. The Big Combo valmistui vuonna 1955.

Kuollut saapuessaan (12)

Film noir -klassikko on tehokas tarina myrkytetystä miehestä, jolla on vain muutama päivä aikaa löytää oma murhaajansa. Elokuvan ohjasi Rudolp Maté.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook