YLE Teema

 

Kino Suomi

Niskavuori (12)

Julkaistu torstaina 09.01.2014 0 kommenttia 54 suositusta

Matti Kassilan epookkielokuva vyöryttää 1930-luvun tunnekuohut ruutuun Hella Wuolijoen näytelmäsovituksessa.

torstai 13.2. klo 21.50

Hella Wuolijoen Niskavuori-saaga on kokonaisuudessaan viisiosainen näytelmäsarja, ja se kertoo hämäläisen suurtilan elämästä ja asukkaista osapuilleen vuosina 1880–1945. Samalla se kertoo Suomen historiasta, tilallisten ja torppareiden elämästä ja vahvoista naisista.

Niskavuoren naiset ja Niskavuoren leipä ilmestyivät vuosina 1936 ja 1938, ja niiden tapahtumat sijoittuvat 1930-luvulle. Juonellisesti Leipä on Naisten suora jatko-osa: ensimmäisessä näytelmässä Niskavuoren Aarne jättää vaimonsa Martan ja vanhaemäntä Loviisa potkaisee poikansa ulos Niskavuorelta. Toisessa näytelmässä Loviisa nöyrtyy vierailemaan Aarnen ja nuorikko Ilonan luona, ja houkuttelee Aarnen takaisin Niskavuoren isännäksi.

Kirjoitusjärjestyksessä näitä seurasi Niskavuoren nuori emäntä (1940), joka kertoi Loviisan tulosta Niskavuorelle emännäksi 1880-luvulla, sekä talon uhmakkaasta tyttärestä kertova Niskavuoren Heta (1950). Heta-näytelmässä Niskavuorta seurataan sivusta, Hetan rakennuttamasta Muumäen kartanosta käsin, ja näytelmä kattaa useiden vuosikymmenten aikajänteen. Sarjan viimeinen episodi, Entäs nyt, Niskavuori (1953) sijoittuu sodan loppuun ja rauhanajan ensimmäiseen vuoteen. Tilan isäntä Aarne samoin kuin esikoispoika Villekin ovat menehtyneet sodassa. Aarnen velipuoli, piialle syntynyt Juhani Multia, saapuu käpykaartilaisena hakemaan turvaa Niskavuorelta.

Matti Kassilan Niskavuori-elokuva pohjautuu Hella Wuolijoen sarjan ensimmäisiin näytelmiin Niskavuoren naiset ja Niskavuoren leipä. Niistä ensimmäinen oli filmattu kahdesti aiemminkin, vuosina 1938 ja 1958. Niskavuoren leipä oli filmattu kerran nimellä Niskavuoren Aarne (1954).

Kassilan elokuva on harkittua epookkia, jossa klassinen teksti on otettu kunnioituksella käsittelyyn. Niskavuoren Aarnena nähdään Esko Salminen, jonka yhdennäköisyys elokuva-Aarnea esittäneen Tauno Palon kanssa on hämmentävä. Petettyä Marttaa esittää Marja-Liisa Martón ja nuorikko-Ilonaa Satu Silvo.

Erityisen vaikuttavan roolityön tekee veteraaninäyttelijä Rauni Luoma, joka esittää vanhaemäntä Loviisaa ankarasti mutta koskettavasti. Luoma sai roolityöstään Jussi-patsaan: edellisen Jussinsa hän oli saanut yli 30 vuotta aiemmin Niskavuoren Hetan nimiroolista.

Lisätietoa ohjelmasta

Niskavuori (1984) Hella Wuolijoen näytelmiin Niskavuoren naiset ja Niskavuoren leipä perustuva elokuva. Rooleissa: Esko Salminen, Satu Silvo, Maija-Liisa Martón ja Rauni Luoma. O: Matti Kassila. Tuotanto Skandia Filmi.

Suosittele54 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook